top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

White Shark Shuriken + Ashikaga XL

aZa jedan od finalnih videa na temu White Shark proizvoda koji se trenutno testiraju kod mene ostavio sam meni lično najdraži Shuriken model miša. Shuriken je inače kao prototip bio kod mene na internom testiranju, pre dosta vremena, ja sam izneo svoja zapažanja i dao neke predloge pa danas obrađujem ovaj finalni proizvod, a dodajem mu i ovu Ashikaga XL podlogu u testu jer smatram da su idealan miks za zahtevnije gamere.


Shuriken bi trebao biti poprilično jeftin, sa preporučenom cenom od svega 50€, dok se Ashikaga u najvećoj 900x400 mm verziji može pronaći za svega 15€. Bacili ste jedan pogled na ovaj miš i oblik ste već prepoznali - evo ga i DeathAdder Essential malo za poređenje da vam bude lakše. Ja mislim da je ovo veliki plus ovom modelu, oblik je sam po sebi doveden do savršenstva, tek je malčice promenjen jer naravno mora tako, ali dodate su i ove rupice, što je drastično redukovalo masu. Shuriken je i nešto kraći pa malo bolje leži u ruci.Tako da osim sličnog izgleda, Shuriken i DeathAdder nemaju skoro ništa zajedničko, jer je Shuriken težak svega 65g što je oko 30g lakše od ove Razerove Essential varijante. Naravno, da ne bude zabune, nemam ništa protiv ove DeathAdder Essential verzije, pogotovo ako ga pazarite sa mojim kupon kodom na linku u opisu videa, a imate vrlo specijalan deal tamo. Štos je u tome da Shuriken uzima sve što je bilo vrlo dobro kod tog miša i onda ga podiže skoro do savršentva sa raznim dodacima.


Jedan od najvećih dodataka je Pixart-ov 3370 senzor sa 19.000 dpi rezolucijom, 400IPS-a brzine praćenja i naravno detekcijom sile od 50G što ovaj miš stavlja u dosta višu klasu. Tu naravno nije kraj jer je i na prekidačima White Shark itekako poradio. Dok se kod većine miševa ove cene čak i ne zna šta je na glavnim tasterima korišćeno White Shark za Shuriken navodi LK svičeve od 100M aktuacija za levi i desni klik, i OMRON svičeve od 20M aktuacija na bočnim tasterima. Za one koji nisu u toku Keychron-ovi LK svičevi na glavnim tasterima su optički, dakle vrlo ozbiljne specifikacije.


Skačemo malo na podlogu sada, da napravimo što bolji miks. Ashikaga je podloga srednje cenovne klase kod White Sharka i kao takva je solidno tanja od Shikoro modela koji sam već testirao. Sa manjom debljinom došla je i nešto mekša površina i mnogo veća fleksibilnost same podloge i ovo je varijanta koja će se najverovatnije najviše i svideti većini kupaca, dakle zlatna sredina. Vrlo brza i kvalitetno obrađena podloga ujednačenog dezena, stvorena za glajd tj veliku brzinu pokreta bez pojave trenja. Ovaj miš jednostavno leti na ovakvoj podlozi, a jedina stvar na koju treba pripaziti je ta da nije vodootporna upravo zbog glide materijala drugačije teksture kojim je obložena. U svakom slučaju XL verzija je vrlo povoljna, a imate i nekoliko varijanti manjih dimenzija.


Vraćamo se malo i na miš i za ovih par nedelja koliko se bavim ovim proizvodima, Shuriken model mi se definitivno izdvojio kao jedan od TOP 3 uređaja iz White Shark ponude, u kombinaciji sa Katana tastaturom i Taiko headsetom. Ja ga opet posmatram i iz tog ugla poređenja sa prototipom koji mi je i dalje tu i kod finalnog proizvoda ima jako puno izmena. Npr bočni i DPI taster su na kraju dobili potpuno drugačiju teksturu, eksperimentisalo se i sa svičevima, od nekih prosečnih i vrlo gnjecavih na početku do super kliki i utegnutih na finalnom proizvodu. Čak je i sam kabl podebljan dodatno u paracord stilu, a kompletan miš je dobio i specijalan matirani premaz koji ga dodatno osigurava u ruci i jako je prijatan na dodir -  tako da sve što vidim u ovoj prodajnoj verziji itekako mogu da pohvalim, jer su se očigledno potrudili da ga dovedu do maksimuma.


Softver je kao i kod ostalih White Shark proizvoda vrlo jednostavan i što je najvažnije male je veličine kao instalacija, malo i resursa koristi. Najveći brendovi se uvek nekako trude da sve objedine jednom univerzalnom softverskom solucijom, ali što duže testiram ovakve proizvode vidim da je ovaj pristup gde svaki proizvod ima zaseban softver ipak dosta bolji u praksi.Ali čak i ako ovaj miš povežete sa računarom i ne želite nikakav softver, White Shark vam je ostavio tri načina manuelnog podešavanja dodataka sa DPI tasterom gore, Pooling rate tasterom na dnu i opcionom kontrolom rasvete takođe na dnu, što je i više nego dovoljno.


Dakle kada sumiramo ono najvažnije Shuriken je pre svega model sjajnog dizajna, koji iako kopiran donosi određena unapređenja u odnosu na svog uzora. Ta unapređenja su drastična ispod haube, što ovaj miš podiže daleko iznad i u praksi, koja je i najvažniji pokazatelj tih unapređenja, a sve to je zaokruženo odličnim softverom i sjajnom završnom obradom samog uređaja. A o Premium garanciji od 5 godina da i ne pričam.


Iskreno, da imam jaču medalju od platine ovaj miš bi vrv bio prvi koji bi se mogao pohvaliti sa jednim takvim ordenom. Ashikaga podloga odnosi Zlatnu medalju što se mene tiče, da fali joj ta vodootpornost, ali nižom cenom definitivno nadoknađuje taj mali nedostatak, a opet omogućava jednake vrhunske performanse u paru sa ovakvim mišem.


  
0 views0 comments

Comments


bottom of page