top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

White Shark Katana

Ok društvo došli smo do finalne White Shark recenzije u ovoj sezoni i naravno za kraj sam ostavio najbolje - reč je o Katana modelu tastature koja nam dolazi sa ravno 100-tinu tastera, donosi proverene svičeve i predstavlja kategoriju takozvanih 96 procenata ili kompaktnih tastatura pune veličine.


Ova tvrdnja o kompaktnoj full size tastaturi se više odnosi na raspored tastera, koji je malo preuređen. Naime Katana ima skoro pun set tastera kao i svaka regularna sa odvojenim numeričkim delom, samo što ovde kao što i vidite taj deo nije baš odvojen - sve je nabijeno u kompaktniju formu. Evo vam i poređenje sa jednim prosečnim tenkeyless modelom koji ja npr svakodnevno koristim.Ovo je dosta primamljivo rešenje koje sam npr testirao u par navrata, ali u mnogo višim cenovnim klasama, a ovde nam je prezentovano na modelu koji je višestruko jeftiniji od većine predstavnika baš ovakvog formata.

Još jedna jako dobra stvar ovde su i prekidači, Crveni Otemu u linearnoj verziji, sa maksimalnom silom aktuacije od svega 44G, i sa hodom od svega 2mm do aktuacije. Ovo je na primer skoro pa sušta suprotnost Xinda Red prekidačima koje White Shark ugrađuje na nedavno testirani Kaiken Wireless model.


Moje neko shvatanje kada su tastature u pitanju je da je kucanje bilo koje vrste apsolutno najvažnija stavka jednog takvog proizvoda. Lepo je kada tastatura ima i tonu dodatnih mogućnosti, ali zna se šta je prioritet. Kod ovog Katana modela su definitivno doneli pravu odluku, jer je odziv izvanredan, tasteri su vrlo laki i doživljaj korišćenja u praksi je potpuno drugačiji u odnosu na Kaiken model.


Kada imaš linearne crvene svičeve onda nema one taktilne potvrde prilikom kucanja i ako želiš da budeš što brži treba ti nešto sa što manjom silom i što kraćim hodom do same aktuacije, zato je Katana idealna kako za veoma brzo kucanje teksta, tako i za brzi akcijski gaming, gde nema vremena da se gleda u tastaturu, a odziv na komande mora biti munjevit.


Ovaj papirić koji se dobija sa tastaturom mi je bio vrlo interesantan jer vam pokazuje koliko jedan ovakav proizvod danas ima više smisla u praksi, budući da vam donosi dosta velik spisak programiranih manuelnih komandi koje ovde možete koristiti i bez ikakvog softvera. Setimo se one Razer Ornata V3 X tastature od pre par dana - sve ovo je eliminisano na njoj i Razer vas tera da koristite softver čak i za najosnovnije stvari.


Jedna stvar koja mi se u poslednje vreme jako dopada na RGB tastaturama je bela difuziona podloga ispod tastera, koja doprinosi jačem efektu rasvete. Ovde to dosta znači dodatno jer npr imate čak 5 predprogramiranih svetlosnih game modova, sa vrlo specifičnim komandama.


A dve stvari koje mi se malo i ne dopadaju kod ovog Katana modela su pre svega ovaj skraćeni Enter taster, ovo je naravno zbog formata ovako ispalo, ali generalno nije dobro. I iskreno ne dopada mi se donja strana ove tastature jer nema dodatnih mogućnosti podešavanja nagiba.

Kaiken model je tu npr briljirao, mogli ste je podizati u dva nivoa i u tom većem nagibu ima i jedan od najprijatnijih položaja uopšte. Ova Katana nema ništa, zadnji deo jeste nešto malo izdignut, ali nedovoljno. Previše je ravna na stolu - u ovoj cenovnoj kategoriji ovo je ozbiljan propust. 


E sad iako je donji deo tastatature plastičan, to kućište je prilično masivno i debelo, sa jako interesantnom hrapavom terksturom. Svrha ovoga je da tastaturu dodatno osigura, pa ista čak i kada je baš maltretirate ne popušta ni najmanje, nema nikakvih uvijanja ovde.


Kabl je ovde neophodan, ovo nije wireless model, ali dobro je što su ga ovako odvojili i priom ostavili type c konektor normalnim, pa ako vam treba nešto duže od ovih 1.8m možete ga lako zameniti.


Softver kako sam i ranije naveo čak i nije potreban ovde, skoro sve može i manuelno da se odradi, ali ko ne ćeli da se zeza sa tim ima i ovu soluciju i ovde mogu samo da ponovim da je ovo definitivno način kako softver treba biti rešen kod jednog proizvoda.


Generalno gledajući Katana je definitivno jedan od tri najbolja proizvoda koje sam testirao iz White Shark ponude, uz Taiko headset i Shuriken miš. Tim redosledom bih ih i poslagao - Katana na trećem mestu, Taiko na drugom i Shuriken na prvom kao šampion. Katani mogu bez problema dati Zlatnu Medalju jer formatom, kvalitetom izrade i odličnim svičevima to zaslužuje, a vi samo pripazite na onih par sitnica oko Entera i nemogućnosti podešavanja nagiba kada budete birali jer nekome to ne smeta uopšte a nekome je vrlo bitno, pa čisto da znate.

   


0 views0 comments

Comments


bottom of page