top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

STVOREN ZA XSX I PS5! ASUS TUF GAMING VG28U RECENZIJA


Pozdrav svima i dobrodošli u jednu od onih old school recenzija u kojoj ću vam danas predstaviti jedan od najnovijih monitora u ponudi veoma popularnog ASUS TUF Gaming brenda – reč je o 28-inčnom VG28U modelu, kojeg pored prilično moćnih specifikacija krasi i potpuna podrška za najnovije konzole zahvaljujući HDMI 2.1 konekcijama.


Koliko ja znam, kada su konzolni monitori u pitanju, ovo je vrv prvi ovakav monitor na našem tržištu i u poređenju sa svim ostalim modelima koji imaju HDMI 2.0 i maksimalnu rezoluciju od 1080p pri 120Hz, ovaj VG28U nudi 4K rezoluciju pri tih istih 120Hz uz dodatak potpuno nekompresovanih boja i ovo je prilično velika stvar.


Međutim, kako cena ne bi otišla nebu pod oblake ASUS se ipak odlučio za umereniji pristup samom IPS panelu, koji nema nema punih 10bit-a, ali ih bez problema simulira upotrebom FRC-a koji na postojećih 8 bita po kanalu dodaje dva dodatna, čime se postiže prividnih 10bita po kanalu. Zbog toga mu je dodeljen i VESA DisplayHDR400 sertifikat.


Da budem iskren sa vama meni se više dopadaju TUF Gaming monitori od onih skupljih STRIX serija, pošto su izuzeti od RGB-a i nekih ekstravagantnih kolornih kombinacija. Monitor izgleda spartanski spolja, poput neke sleeper varijante dok je sve ono bitno, ispod haube, a verujte mi ima jako puno toga ovde.


Ali bez brige, ovo nije monitor samo za konzole. Kada je PC u pitanju treba istaći i njegovu podršku za Adaptivni sync koji obuhvata AMD Freesync Premium i Nvidia G-Sync, sa dodatkom najnovije Extreme Low Motion Blur Sync tehnologije koja sada može raditi i sa GeForce i sa Radeon grafičkim kartama. Raspon podržanih adaptivnih frekvencija kreće se od početnih 48Hz pa sve do maksimalnih 144Hz, i sve to pri 4K rezoluciji.


Dakle, pored normalnog Adaptivnog Sync-a, monitor podržava i VRR sync kao i ELMB Sync gde je bitno istaći da svaka od ovih tehnologija koristi drugačiji pristup varijabilnom osvežavanju na drugim frekvencijama. Dakle, ovde je itekako bilo puno posla za ASUS da obezdedi pravilan rad svih ovih sinkova bez problema u praksi.


Kako bi sve pomenuto povezali i koristili, tu je čak 5 video ulaza. Dva su HDMI 2.0, druga dva su HDMI 2.1 a poslednji je DisplayPort 1.4 uz dodatak USB 3.1 haba koji će biti lako dostupan čak i na ovoj poziciji budući da monitor podržava i PIVOTiranje.


Od kako sam prešao na custom nosače monitora sve više pratim i masu svakog koji testiram. Ovaj VG28U sa svojim stalkom ima 6.9kg, dok je bez njega tek 4.7kg težak i neće predstavljati problem za većinu nosača na našem tržištu. A ono što mi se na papiru malo ne dopada kod ovog modela su zvučnici od ukupno 4W.


Nakon ovog upoznavanja prelazim na samo testiranje i utiske iz testova na više gaming platformi. Prvi na redu je PC gde na raspolaganju imamo tri vrste sinhronizacije, Freesync, Gsync i ELMB Sync. Sve tri tehnologije odrađuju svoj posao bez ikakvih problema.


Playstation 5 sam probao sa par igara koje omogućavaju punu 4K rezoluciju pri 120Hz, prva je ova simpatična avanturica imena Turist koja može čak raditi i u 8K 60 režimu nativno, a druga je Rogue Company, pucačina koja izgleda neverovatno oštro i detaljno u 4K pri 120Hz. Pri visokom osvežavanju na ovakvoj rezoluciji igre stvarno izgledaju neverovatno.


Kada monitor na računar povežete priloženim USB-om, dobijate i finu dodatnu mogućnost upotrebe tzvne Display Widget Lite aplikacije, bez brige ovo nije Armory Crate, i ovaj tzv widget vam omogućava aktivaciju Shadow Boost tehnologije, kao pomoć u multiplejer igrama, kako bi lakše uočili neprijatelje u senkama ili tamnim delovima mape. Tu su još i Gamevisual i Gameplus preseti i dodaci za određene tipove igara gde se npr. u MOBA igrama pojačava prikaz crvene i zelene boje za health i mana barove, zatim od dodataka uključuje dodatni OSD nišan ili FPS merač koji ne koristi resurse samog računara u pozadini itd ovo je samo mali delić tih mogućnosti.


Zaključak o ovom modelu direktno je vezan i za cenu samog primerka. TUF Gaming VG28U je verovatno prvi monitor kod nas koji na zanimljiv način kombinuje neke od trenutno najsvežijih tehnologija sinhronizacije osvežavanja i prilagođava se svakom modernom gaming mediju koji na njega želite povezati. To istovremeno mogu biti i suparničke konzole nove i stare generacije kao i neki ekstremni gaming PC – dakle 5 nezavisnih i zasebnih uređaja od kojih svaki po pitanju prezentacije od ovog monitora dobija apsolutni maksimum – dakle svojevrsni presedan kada su gaming monitori u pitanju, ali budite sigurni da ćete ovo zadovoljstvo itekako fino i platiti.


Zbog neadekvatnih zvučnika dobija moju Zlatnu nagradu, činjenica je da će hard core gejmeri koristiti neki headset, ali je svakako propuštena prilika da se ugrabi Platinasta nagrada ugradnjom nekog 2.1 sistema, kakve već viđam kod drugih brendova, jer ipak je ovo klasa monitora koja je debelo orijentisana na pružanje maksimalnih multimedijalnih mogućnosti. Zvuk u igrama je postao veoma bitan i smatram da je ASUS jedino ovde propustio sjajnu šansu da potpuno zaokruži ovakav monitor.79 views

Comentarios


bottom of page