top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ROG MAXIMUS Z790 EXTREME je ISTORIJSKA PREKRETNICA za FLAGSHIP ploče!


Glavno pitanje koje je meni padalo na um pre nego što sam krenuo da testiram i ispitujem ovu ploču bilo je može ili ove godine Intel varijanta MAXIUMS Extrema da se nosi uopšte sa onom AM5 Crosshair Extreme verzijom, jer je sa ZEN4-kom ASUS podigao kvalitet svojih Extreme modela do zaista neviđenog nivoa. Šta da vam kažem, ostanite do kraja videa da saznamo zajedno.


Jedna stvar je ovde odmah jasna, Intel varijanta flegšipa je ove godine morala dobiti još moćniju VRM sekciju. Ja znam da vam onaj TDP od 170W kod najjačih Ryzena deluje ogroman, međutim on ide do nekih 235W kada se uklone svi TDP limiti na Ryzenu 9 7950X. S druge strane 13900K je procesor koji na papiru ima TDP od pitomih 125W, ali kada istu stvar uradite sa njim i otključate mu TDP limitacije - potršnja može doći i do nestvarnih 370W, a ako overklokujete to lagano ide i preko 400W.


Zato je ASUS ovde VRM podigao na rekordnih 25 Faza sa isto toliko 105 Ampernih MOSFETA i na sve to stavio jedan od najvećih i vrv i najtežih hladnjaka koje sam ja video na nekoj matičnoj ploči. Kompletna ploča je teška kao crna zemlja i ako je već kupujete planirajte i neko dodatno ojačano kućište, pogotovo ako uz nju ide i neka od najnovijih RTX40 ili RX7000 karti.


Ono što je meni bilo interesantno ovde je da Z790 Maximus Extreme npr podiže kvalitet PCIe konekcija za M.2 slotove gde se prešlo sa nekih 3.0 slotova na apsolutno sve 4.0 slotove, ali AM5 ploča to ipak uspeva da nadmaši sa više PCIe 5.0 slotova jer jednostavno čipset i sami procesori imaju mnogo više tih PCIe vodova u sebi od ovih Intel modela.

Tako da mi AMD ploča čak deluje i kao nešto bolja kupovina, pogotovo ako gledate budućnost ili kupujete ovako nešto na duže staze.


Još jedna razlika koja mi imaš više smisla na AMD ploči je ovaj OLED ekran kod kog je ASUS na AM5 modelu eliminisao interni 5.0 M.2 slot i preselio ga na ROG Gen-Z.2 karticu dok je kod Intel ploče M.2 slot ispod ovog ekrana i dalje prisutan. Malo mi je ekran suvišan tu zbog toga što bi PCIe 5.0 diskovi trebali stravično da se greju.


AMD ploča je imala i onu dodatnu PCie 5.0 M.2 karticu, ali ova Intel verzija ploče ipak ne dolazi sa njom, jer joj vrv nedostaje tih PCIe lejnova i za to i to je više pitanje same platforme i njenih mogućnosti.


Sve ostalo što možete videti manje više klon onoga što ste već gledali i na Z690 verziji a i na X670E varijanti, osim što ćete kod AMD-a npr imati USB 4 konektore, koji rade na principu Thunderbolt protokola sa prenosom i podataka i slike, a kod Intela je takav konektor trejdmarkovan na baš Thunderbolt 4 a čak i tu ova Intel ploča gubi, jer AM5 verzija ima dva takva a ova intel ploča samo jedan.


Ono što se ovoj matičnoj ploči nikako ne može osporiti je da donosi maksimalan kvalitet i savršenu bazu za jedan ekstrem od procesora kakav je 13900K, a bez ikakvih problema će ugostiti i 13900KS verziju kada se i to pojavi na tržištu kasnije. Dakle iz tog ugla posmatranja, a moramo tu biti realni ovo je ploča koja nosi platinu kao proizvod koji dolazi spreman i za najluđe scenarije upotrebe na Intel platformi. Ako gledamo generalno po pitanju tehnologija, kvantiteta konekcija i uopšte budućnosti ovog LGA1700 podnožja za procesore - ova ploča ne može nikako da nadmaši ROG Crosshair X670E Extreme model koji opet ima i mnogo lakši zadatak sa Ryzenima 7000 kao mnogo manjim potrošačima i flegšip modelima koji u compute testovima ipak ostavljaju Intel iza sebe.




63 views0 comments
bottom of page