top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ROG MAXIMUS XIII EXTREME RECENZIJA

Pozdrav svima, ja sam Vladimir, a ovo je ASUS MAXIMUS XIII Extreme matična ploča. Za ASUS ova Extreme oznaka već dugi niz godina predstavlja jednu specijalnu kategoriju proizvoda u kojoj ROG tim kao da dobija punu slobodu da se poigra sa onim što je moguće natrpati na ovako mali prostor. Čak i ovo kad kažem "mali prostor" nema jednak nivo značenja kao kod ostalih matičnih ploča jer EXTREME ploče UVEK dolaze u Extended ili E-ATX formatu.

Ne znam da li ste ikada čuli da iko priča o ovome, ali kada bi se matične ploče takmičile po težini, ova bi bez sumnje ostavila konkurenciju u prašini. Siguran sam da su one specijalne edicije sa integrisanim vodenim blokovima još masivnije i teže od ove, ali bojim se da bi se neka od onih jeftnijih kućišta koje sam na kanalu do sada testirao savila i pod masom ove grdosije.


Priča o masi, ali i brzi pogled na cenu koja se zaustavila na korak od neverovatnih 900€, naveli su me da ovom videu priđem iz jednog malo drugačijeg ugla. Pošto ja moju publiku poznajem jako dobro, svestan sam činjenice da mnogi pa uključujući i mene samog neće biti u prilici da se počaste ovakvim draguljem. Zato sam hteo da zajedno zavirimo u kutiju i pogledamo šta se to sve dobija kada kupite jednu ovakvu ploču!


Ploču ćemo ostaviti po strani zasad. Prva stvar koju pronalazim u ovom malom odeljku dole je WiFi antena. Reč je dual band modelu sa podrškom za WiFi 5 i 6 istovremeno, a glavna karakteristika joj je ugrađeni magnet u bazi, koji omogućava da je lagano pozicionirate bilo gde na kućištu i ostavite u toj poziciji. Mnogo bolje od onih malih antenica koje vire sa pozadinskog dela ploče i samo smetaju USB konekcijama.


Druga stvar je ova posebno izdvojena sunđerasta sekcija sa interesantnim dodacima. Na dnu je ROG DIMM.2 adapter koji podržava ugradnju dva SSD-a, nudi veoma dobro hlađenje za iste i olakšava testiranje i brzo pokretanje računara. Jer kada bih hteo menjati SSD u gotovom računaru, pristup glavnim M2 sekcijama bi zahtevao demontažu grafičke karte i još dosta akrobacija. Ovo predstavlja jedno zaista elegantno rešenje.


Odmah do njega nalazi se jedan veoma koristan dodatak u vidu kontrolera za ventilatore i ARGB. Ovaj dodatak izrađen je od metala gotovo u potpunosti i jedan je od najkvalitetnijih kontrolera koje sam imao priliku videti. Mislim da bi u slobodnoj prodaji cena za ovako nešto išla i do 80ak evra, sudeći po onome što određeni brendovi prodaju za 50ak - ovo daleko prevazilazi sve što se danas može kupiti.


Odmah do njega jedan od meni omiljenih dodataka. Sa šrafcigerima radim non stop i da me neko pita da li želim ovu ploču ili šrafciger, mislim da bi vas moj odgovor iznenadio. Podržava sve iFixit glave, i jednostavno je savršen. Neko će verovatno pomisliti da nisam normalan, ali jako želim ovaj šrafciger.


A do šrafcigera jedno iznenađenje u vidu USB Type-C audio DAC-a pod nazivom CLAVIS. Ovo čudo ljudi moji samo košta oko 120-150€ i reč je o premium audio kartici laički rečeno, koju možete koristiti na PC-u, telefonima, konzolama poput sviča ili PS5-ce. Ne bih preterano ulazio u detalje, ali reč je o zaista izvanrednom dodatku za gejmere.


Ostatak kutije je uglavnom ispunjen gomilom kablova, malih zamenskih M2 šrafova, termalnih sondi i stvari poput privezaka, bedževa ili ovog USB-a koji na ovakvim pločama menja one CD-ove sa aplikacijama i BIOSima - iz svega ovoga izdvajam predivne opletene SATA kablove i ovaj držač za grafičke karte, kada stavite neku mrcinu u računar pa se onako gadno obesi zbog silne mase.


Sama matična ploča je zaista impozantna - ne postoji bolja reč da je opiše. Kako otprilike znate da sa pločom nema zezanja - tako što npr poseduje čak 20 100ampernih MOSFETA za Procesor i Soc, 20 virtuelnih CPU faza, zatim termalne senzore i čak nekoliko vrsta različtih senzora koji kontrolišu protok vode u custom solucijama vodenog hlađenja ili se bave samim CPU blokom.

Ploča je impozantna i kada broji ukupno 5 M.2 slotova, ili npr. poseduje masivni metalni štit na ovoj desnoj sekciji, koji većinu konektora stavlja pod ugao koji je apsolutno savršen za brzu ugradnju u otvorene test i overklok rigove.


Tu je i čitava jedna sekcija na dnu, ispunjena specijalnim overklok prekidačima, koji donose manuelnu kontrolu i uopšte prečice za one najtraženije i najbitnije stvari koje vam u takvim ekstremnim uslovima mogu zatrebati.


Ploča na pozadini ima čak i masivni backplate, koji je na strateškim pozicijama potpomognut debelim termalnim trakama, kako bi se vrelina naponske sekcije širila na ovu ogromnu pasivnu površinu hlađenja. Kada znamo kakve su K verzije Intelovih 11Gen procesora furune pri overkloku ovo ne iznenađuje uopšte. Čak je i za svaku pohvalu.


Dakle 900€ - koliko god ta cifra delovala suludo kada je gledamo iz nekog Balkanskog ugla, činjenica je da Maxiums XIII Extreme nudi kvalitet i prateći paket koji je ekvivalent toj cifri. O budućnosti same LGA1200 platforme ne vredi ni raspravljati, tu je situacija takva kakva je, ne možemo ništa da ulepšavamo ili hajpujemo. Čak smo u ovih proteklih par nedelja svedoci toga koliko je proizvođača pogrešilo prilikom dizajniranja određenih matičnih ploča praveći ih prema pomalo nerealnim Intel specifikacijama. Određene B560 ploče imaju toliko jake power limite da neki procesori 11-te generacije na njima ostvaruju čak i do 50 posto niže rezultate.


Ova ploča je kao što vidite kreirana sa filozofijom preterivanja u određenim sekcijama, osim što to u realnosti nije ispalo kao neki suludi potez, već baš ono što je izgleda bilo i potrebno. E sad ono što ja moram da obezbedim za ubuduće je neki custom loop sistem vodenog hlađenja, kako bih mogao propisno testirati i ovakav hardver. Da li je uopšte i potrebno reći da je ovo proizvod koji osvaja Platinu? Ja sam konkretno uradio sve što je bilo u mojoj moći, sa ostatkom test robe koja doduše nije predviđena za ovako ekstremne situacije testiranja, pa neki finalni dometi ovakvog parčeta hardvera za mene i dalje ostaju misterija.

ASUS Maximus XIII Extreme nastavlja putem dobro utabane tradicije, kao vrh one konvencionalne ponude, međutim ako vam ova matična ploča nije dovoljno ekstremna, ASUS ima i Glacial varijantu iste, koja je nastala u saradnji sa EKWB-om.


Ako ste vrsta korisnika koja ne traži ovoliko ekstreman hardver, moj savet je da bacite oko na Maximus XIII Hero matičnu ploču koju sam takođe nedavno testirao - uštedeće vam oko 400E koje možete uložiti u neke druge stvari.

51 views0 comments

Comments


bottom of page