top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

Da li je ovo NAJISPLATIVIJA ploča nove generacije?Asus Tuf Gaming Z790 PLUS WiFi D4Naredna Z790 ploča na mom testu je TUF GAMING PLUS primerak sa DDR4 podrškom i ovaj model će biti interesantan svima kojima se dopala ona prva PRIME ploča sa testa, ali im se ne sviđa ona svetlija kolorna kombinacija. U većini aspekata te dve ploče su dosta slične, pa čak i po pitanju cene, koja je npr trenutno identična.


Čak i kada zavirimo u kutiju jedino što ovaj TUF GAMING model izdvaja su ovi prilično lepi stikeri, pa ako vam to igra veliku ulogu takođe eto jednog razloga više da izaberete ovakav model ploče. Naravno šalu na stranu, kao DDR4 matična ploča ovaj Z790 model će biti primamljiviji svima koji možda sada prelaze sa neke 10-te Core generacije i žele maksimalnu uštedu, tj da ne kupuju i novu radnu memoriju - i to je jako dobra stvar ovde.


Što se VRM sekcije tiče neke stvari su iste, neke bolje a neke i opet lošije od PRIME modela koji sam testirao pre ovog. Bolja stvar je svakako hlađenje koje je dosta veće, naime PRIME model je imao solidno manje realne hladnjake jer je čitava jedna sekcija oplemenjena RGB rasvetom bila od plastike. Ovde je to sve alu hladnjak i RGB se izgubio. Ono što je generalno gotovo identično su 16 VRM faza sa 60 ampernim MOSFETIMA, a ono što primećujem da ima blagi downgrade je CPU napajanje koje je svedeno na 8+4 kombo, umesto 8+8 kao na PRIME modelu.


To znači da ni ova ploča nije za entuzijaste, već slično kao kod PRIME modela donosi neke druge ili drugačije Z790 benefite. To naravno znači da su se mogućnosti ovog čipseta takoreći prelile ka slotovima za ekspanziju koji naravno dolaze u raznim PCIe 4.0 izdanjima, kako oni za add in ili grafičke karte, tako i oni za SSD-ove. Vizuelno jedino što bode oči na ovoj ploči je što iz nekog razloga drugi M.2 slot uopšte ne dolazi sa hladnjakom.


Naravno prvi slot za grafiku će imati 5.0 podršku, ali to nam do neke naredne generacije grafičkih karti, dakle tek nakon ovih novih modela sada, neće ništa konkretno ni značiti.

Još jedan downgrade doživela je i WIFI jedinica, dakle na ovom TUF modelu se može dobiti tek regularni WIFI6 wireless modul, za razliku od WIFI6E na testiranoj PRIME ploči. To znači da ovaj TUF model neće imati podršku i za noviji 6GHz-ni standard.


Ja sam se ovaj put odlučio za 13900K upotrebu na ovakvoj matičnoj ploči i ako procesor zadržite u okviru TDP limitacija sve će raditi sasvim ok, ovo je dakle recenzija matične tako da među rezultatima ne očekujte da idem previše u detalje. Što se unlock TDP testova tiče to jednostavno nisam želeo da radim na ploči ovog kalibra, jer pre svega nemam ni neko adekvatno hlađenje za takav scenario, a od termalnog trotlovanja koje bi usledilo samo bi gledali kako rezultati padaju. Tako da vam mogu dati savet - ne upuštajte se TDP Unlock ili overklok ovakvog procesora, ako nemate ploču čija cena nema četiri cifre i neko custom loop hlađenje koje vrv košta kao ovakve dve matične ploče.


Kod ovog TUF GAMING Z790 PLUS D4 modela generalno nemam nekih zamerki kada je u pitanju normalna upotreba sa testiranim 13900K procesorom, dakle sve radi sasvim ok na njegovim standardnim podešavanjima. Međutim kako mi se u studiju nalazi i već bezbroj puta pomenuta Z790-A PRIME ploča teško je ne primetiti da po istoj ceni vi sa ovim TUF GAMING modelom dobijate manje mogućnosti. Ako prilično velik benefit DDR4 podrške stavimo po strani za trenutak, jasno je da ovde postoji par downgrade-ova po pitanju hlađenja SSD-ova, WiFi podrške ili procesorskog napajanja tako da ova ploča od mene ne može dobiti veću ocenu ili medalju od bronze, ali najviše zbog toga što u potpunosti deli cenu sa PRIME modelom.

25 views0 comments

Comments


bottom of page