top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ZenScreen MB249C Recenzija


Asusov Zenscreen MB249C je dosta interesantan prenosni ili relativno prenosni monitor, zbog neuobičajene dijagonale od 24, koji je vrlo lagan - samo 2.8kg, veoma kvalitetno izrađen i dolazi sa ok IPS ekranom i još par zanimljivosti koje ćemo ostaviti za ostatak ove recenzije.


Obično su ovakvi monitori 15ak inča i bilo ih je par kod mene i na testiranju prethodne godine i svaki od njih je bio vrlo interesantan, ali nekako opet i vrlo specifičan jer ovo jednostavno nije kategorija gde se prodaju milioni i milioni primeraka.


E sad, kod ovog modela je zbog njegove poveće dijagonale Asus dao korisniku opciju da ga relativno govoreći permanentno postavi na neki astal, zahvaljujući ovom zglobnom nosaču i fiksnom postolju. Tako da kada uključite i ovu metalnu ručku pozadi MB249C podržava dva načina upotrebe, dakle može biti fiksni ali i prenosni monitor.


Ova ručka me npr podseća jako na ono LG ERGO rešenje, i ASUS je ovde uspeo gotovo u potpunosti da je iskopira, samo nisu uspeli da naprave identično podešavanje po visini, koje ovde ipak zahteva da monitor manuelno zaključate na odgovarajućem podeoku - kod LG-a je ovo mnogo bolje urađeno.


Sa jedne strane monitora se nalazi konektor za napajanje, HDMI ulaz pune veličine, kao i USB C koji ima višestruku funkciju a u zavisnosti od uređaja koji povežete može više tih stvari raditi i u isto vreme, a to su prenos slike i punjenje povezanih uređaja ili laptopova po Power Delivery standardu od 60W. Sa druge strane su tu navigacioni tasteri i kontrole glasnoće ugrađenih zvučnika.


Sami zvučnici su stereo, ali imaju snagu od ukupno dva watt-a, dakle po jedan za svaki i iako ih ASUS na sajtu promoviše kao neko imerzivno audio iskustvo, činjenica je da su baš onakvi kakve ste vrv i očekivali - užasni.Što se samog panela tiče zaista je ogroman za ovakav tip monitora, dakle kao prenosnu soluciju, ali iznenađujuće je dobro osvetljen i dolazi sa solidno kalibrisanim bojama iz kutije. Reč je o IPS soluciji, sa suženom podrškom za DCI-P3 spektar boja, dakle neće biti za profesionalce u smislu grafičkog dizajna ili foto obrade, asus za to ima i druge modele prenosnih monitora koje sam ja takođe testirao. 1080p rezolucija na ovoj dijagonali ima vrlo nisku gustinu od 90ak ppi, ali slika izgleda daleko bolje od mojih očekivanja. I na to možemo dodati i 75Hz-no osvežavanje, što je opet bolje od većine slučajeva gde imamo standardnih 60.


Jedna od pomalo čudnih stvari ovde je sam koncept toga kako je ovaj model zamišljen, naime prenosni je, ali vam zbog veličine ne može ponuditi onaj najvažniji benefit - da ga napajate i prenosite sliku ka njemu preko samo jednog kabla. USB C ima podršku punjenja od 60W, a monitoru je onda potreban adapter od 90W kako bi to sve radilo normalno. Tako da ovo ispadne nešto poput uređaja koji bi se prenosio ali samo unutar neke kancelarije gde možete da mu garantujete i zasebnu zidnu utičnicu.


Tako da sa jedne strane imamo sasvim ok monitor, koji je dobro dizajniran i vrlo kvalitetno izrađen, sa neverovatno kvalitetnom ručkom za prenošenje, koji je opet u isto vreme pomalo ograničen u tom aspektu prenosivosti jer je pre svega ogroman za takav tip monitora uopšte i drugo komplikuje čitav proces sa velikim zahtevima za rad, tj prevelikim zahtevima za ovakav tip monitora. Ko zna, možda je Asus baš zbog toga i ubacio onaj dodatni nosač za radni sto.Sve u svemu ovo je od mene Srebrna medalja, a jedan od najvećih razloga za to je možda i sama cena od oko 400€ u evropi. Naime ja bih vam radije preporučio ASUS ZenScreen OLED MQ16AH koji sam nedavno testirao za nekih 50ak evra više trenutno, jer donosi 1080p rezoluciju na 15.6"-nom OLED ekranu, koji je manuelno kalibrisan, i nudi fenomenalnu gustinu prikaza i još lepše boje, a nudi vam i opciju da ga napajate i prenosite sliku preko samo jednog kabla - to je pravi prenosni monitor.


8 views0 comments

Комментарии


bottom of page