top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS Zenscreen MB16QHG


Uspeo sam nekako da iskopam još malo detalja o monitoru, a najveći razlog za to "nekako" je što je ovaj monitor bukvalno predstavljen svega par dana pre ovogodišnjeg Computex-a, dakle ovo je friško iz rerne od ASUS-a i ako bih ga upoređivao sa svim dosad testiranim portabilnim monitorima ovaj je daleko najbolji, čak bolji i od onog OLED modela u nekim instancama.


Dakle maksimalno osvetljenje je čak 500 nita, što je nečuveno za ovu klasu monitora. 200-250 je neka norma za ovakve modele. Iako nisam pronašao neku deklaraciju o manuelnoj kalibraciji, možda zato što je ovo neki od prvih semplova, ovaj monitor ima možda i sveukupno najkvalitetniji prikaz boja koji sam video na jednom ASUS monitoru, a tu uključujem i one regularne.


Opremljen je i naprednijim stvarima poput već pomenute HDR400 podrške, ali i mogućnosti da se slika automatski rotira kada promenite orijentaciju, za šta ipak mora biti vezan direktno USB-om na laptop - ona fora sa prenosom struje, slike i podataka. Sorry, nemam fensi šmensi laptop, pa ne mogu ovo da probam. I takođe poseduje i zvučnik u samom kick postolju, ali standardno sa nula kvaliteta, samo da pusti zvuk notifikacija.


Što se cene tiče postoji samo informacija da će se monitor pojaviti u prodaji u toku drugog kvartala 2023, a to je ovaj period sada pa sve do početka Jula, po preporučenoj ceni od 499€ plus naravno porez države u kojoj se trenutno nalazite. Tako da ima jaku cenu, ali iskreno radije bih uzeo njega nego onaj od 24 inča za 100€ manje, koji sam skoro testirao.


Impresije vezane za sliku su jedna posebna kategorija kod ovog monitora. Pre svega sa skoro 190 piksela po inču, zbog ogromne rezolucije, ovo je definitivno najprijatniji monitor za one mobilne, brze prezentacije u skučenom prostoru. Nijedan piksel se apsolutno ne vidi ni sa 5 cm razdaljine. A kad na to dodamo i 120 herca osvežavanja - MB16QHG počinje da prkosi onoj logici da ćete oćoraviti ako gledate ekran sa male razdaljine.


Boje savršene, kontrast premašuje 1000:1 i ide sve do vrednosti od 1200, što iskreno ne znam kako su postigli, ali se itekako vidi, pogotovo u tamnijim prikazima gde se nazire mnogo više detalja i po ovom aspektu je čak i bolji od nekih oleda koje sam isprobavao u zadnje vreme, budući da je kod njih procesuiranje slike takvo da u istim situacijama apsorbuje te detalje i pretvori ih u deo te tamnije sekcije. Daleko od toga da kažem da je ovaj IPS bolji od oleda, ali obrada slike je takođe isto vrlo važna i čini se da je ovde ubačen vrlo sposoban procesor za to.


Gejming na prenosnom monitoru je prvi put moguć i na jednom poslovnom ZenScreen modelu. Zvučnik možete zaobići sa izlazom za sluške npr, ali najbolji deo je taj što npr Playstation 5 podržava 1440p i u 120Hz, tako da ovo ispadne savršeno. E ono što je ovde super je što tip c izlaz na plejci isporučuje 25W a ovaj monitor za rad koristi tek 13W. Tako da vrlo lako dolazimo do ovakve situacije gde se igrate na konzoli u vrhunskom kvalitetu prikaza, 120FPS-a i koristite samu konzolu za napajanje monitora.


Ovo je jedna od najlakših Platinum medalja ove godine. Ili nekadašnja Take my Money nagrada, ko se seća toga.
13 views0 comments

Comments


bottom of page