top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS WIRELESS ROG COMBO - SPATHA X & SCOPE RX TKL DELUXE


Pozdrav svima, na današnjem meniju gaming par iz snova i to bežični da stvar bude još bolja. ASUS ROD Spatha X wireless i SCOPE RX TKL Wireless tastatura. Ova dva proizvoda se naravno prodaju odvojeno i ne postoje kao set, ali kada ih ovako iskombinujete dobijate nešto zaista specijalno.


Krenimo od miša koji je blago rečeno ogroman, a dolazi i u poprilično velikoj kutiji. Koliko je u stvari ozbiljna klasa kojoj ovaj miš pripada govori vam i njegova namagnetisana baza koja ga bukvalno privlači i drži u idealnoj poziciji kada dođe vreme za punjenje baterije. Nju povezujete kablom sa računarom a ista se ujedno ponaša i kao wireless prijemnik, što je veoma kul. Ali naravno, ako tako poželite, vi taj kabl možete uvek direktno povezati i sa mišem i reč je o super laganoj pertla varijanti kabla.


Međutim Spatha X nije super lagan miš, čak naprotiv, ovo je jedan od najvećih i najtežih miševa koje sam držao u rukama. Površina istog je toliko velika da je dominantno samo Palm držanje, bar u mom slučaju. Miš poseduje čak 12 tastera na sebi iako to možda na prvi pogled i nije tako lako uočljivo. Sve je na njemu nekako stilski izvajano i ukrađeno futurističkim linijama, što je pomoglo pri sakrivanju ove veoma popunjene bočne sekcije tastera. Ovo doduše nekim osobama, uključujući i mene može predstavljati mali problem kod upotrebe jer ne ostavlja puno prostora da stabilno uhvatite miš za lift-off upotrebu kod brže akcije, a da pritom ne kliknete na neki od tastera.


O senzoru nema konkretnih informacija, ali znamo da broji 19K DPI-ja, ima brzinu od 400 IPS-a i 50G akceleraciju. Ono što sam očekivao da bude na malo višem nivou je osvežavanje, koje ide tek do maksimalnih 1000Hz, jer sam za sličan novac na testu imao modele koji u zavisnosti od povezivanja idu od 3000 do 8000Hz, što dodatno smanjuje klik latencije.

Međutim to ovde možda i ne bi imalo smisla, jer kao što rekoh ovaj je miš potpuno suprotan onim ultralaganim 50-60g modelima, jer sa priloženim kablom Spatha X prelazi i brojku od 200g. Dakle u svakom slučaju ovo je miš za vrlo probranu klijentelu, recimo MMO ljubitelje, koji traže nešto masivno, teško i ispunjeno gomilom tastera.




O tastaturi vam nemam šta puno pričati jer je ovakav SCOPE TKL DELUXE već bio kod mene na testu pre jedno pola godine, međutim to je bila kablovska NX verzija, dok je ovo bežična RX verzija. Razlika je dakle u svičevima. ASUS RX Switch u ovoj tastaturi danas je moram biti iskren sa vama daleko daleko bolja opcija i u potpunosti je u skladu sa mojim preferencijama. Pre svega stabilizatori su podmazani, prekidači su linearni i vrlo kratkog hoda, a najkontroverzniji deo - ovaj čudni mehanizam montaže kapica sa 4 rupe čini da tokom intenzivne upotrebe nema nikakvog wobble efekta kad kucate nešto.


Obično ne volim kad proizvođači odskaču od MX nosača, jer vam to smanjuje opcije zamene kapica, ali ovo može da prođe samo u situaciji kad je bolje izvedeno nego ono što predstavlja standard. Tako da ovde nema zezanja, ova tastatura naprosto kida u svakom od najbitnijih aspekata.


Dodajmo tome i da nudi tri opcije povezivanja, kabl za najbržu konekciju, 2.4GHz za najbržu bežičnu konekciju i BT za najširu moguću podršku - i dobijamo pobednika nad pobednicima. Obožavao sam onu regularnu NX SCOPE, ali ovo je bukvalno taj model na kvadrat.


Armoury Crate je naravno softver koji povezuje i prožima ove periferije i njega nekako i želite imati instaliranog ovde jer vam donosi sve ono najbolje kada su nadogradnje i podešavanja u pitanju. Naravno dok gledate sve ove opcije i mogućnosti iskoristiću priliku da naglasim da je do sada apsolutno svaki ASUS proizvod sa testa uvek bio maksimalno podržan novim firmware nadogradnjama, optimizacijama i unapređenjima kroz ovaj softver tako da sa ovakvim periferijama nema brige.



Ok idemo lagano sa nagradama, a prvi na redu je miš. Iako nije namenjen širokim masama među gejmerima, Spatha X definitivno ima svoju publiku. Velik je, težak, građen poput tenka i prilično i modularan što se npr tiče izmene svičeva. Ono što je još bolje je činjenica koliko je tih u praksi pa se ovog puta kiti sa dve nagrade - Silencio za tišinu i Srebro za sve ostalo.

Tastaturu mi je malo teže da ocenim, jer danas na testu imam model koji je već bio kod mene ali ovaj put u bežičnom formatu i sa drugim tipom prekidača. Međutim ako vas je onaj regularni NX SCOPE oduševio, mogu vam reći da ga ovaj bežični RX SCOPE nadmašuje u svakom od najbitnijih aspekata. Mogućnosti povezivanja u ogromne i nadograđuju ono ranije iskustvo, a podmazani RX prekidači su nekako još prefinjeniji od onog drugog tipa. Ubacimo u miks i dimenzije, kvalitet izrade itd itd ova tastatura lagano nosi PLATINU uz bonus SILENCIO nagrade za sjajnu tišinu.




59 views0 comments
bottom of page