top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS TUF GAMING Z590 PLUS WIFI


ASUS TUF GAMING Z590 PLUS nije jedan od modela sa suludom cenom, jer pripada nižem segmentu i ASUS kod ovakvih modela koristi odličnu caku sa ponudom tzv. Eko sistema TUF Gaming brendiranih proizvoda koji se vizuelno ali i funkcionalno uklapaju u jednu celinu.


Sa cenom od tek 220€ ova matična ploča predstavlja vizuelno savršenstvo a i sam VRM je iznenađujuće kvalitetan za ovaj cenovni segment. Sa 14+2 DrMOS power stejdža ova ploča lagano prebacuje one zvanične Intel specifikacije, što je dokazano kao odličan potez jer su u praksi otključani 11Gen čipovi prave zveri po pitanju zahtevnosti i temperatura. Tako da je čak i blago preterivanje u ovom segmentu jako poželjna stvar. Za 220€ se još dobija i WiFi 6 podrška, kao i 2.5Gbit LAN konekcija – dakle izvanredni dodaci za današnje gejmere. Realtekov S1200A kodek korisnicima ove ploče donosi DTS Custom audio mogućnosti tjuniranja gaming zvuka prema žanrovima samih igara.


Sve u svemu ovo su neki zaista lepi i korisni dodaci koje možete vrlo lepo iskoristiti u praksi, zato mi nikada u glavu nije išlo to da se oni nasvirani gaming prebuilt-ovi guraju sa pločama najnižeg ili tek onog početnog srednjeg segmenta – osnovna stvar koju morate znati na ploči i napajanju se nikada ne štedi!


U povezanom videu na kanalu gde sam vam predstavio vodeno hlađenje ugrađeno u ovaj PC build možete pronaći kakve su preliminarne temperature čitavog sistema u mirovanju, pod maksimalnim opterećenjem svih jezgara kao i tokom gejminga pa pogledajte taj video za sve detalje.


S obzirom da je sistem oplemenjen RTX 3070 kartom moj test je bio takav da na 144Hz-nom monitoru proverim kako se sve ovo zajedno ponaša kada nudi performanse koje ovakav monitor može da koristi u potpunosti, dakle ne gledam apsolutni maksimum ove grafičke, nego koliko je vrelo ili bučno igrati se na maksimumu koji ovaj hardver može da prezentuje.

Iz priloženih prezentacija možemo videti da za postizanje savršene 144Hz-ne sinhronizacije u Far Cry petici ova karta jedva prelazi 60 stepeni celzijusa. Apex Legends je opterećuje još i manje pa je igranje proticalo na finih 56 stepeni celzijusa uz neprimetnu buku samog računara. Cyberpunk je na medium detaljima nudio adaptivni sync u rasponu od 120 i 130 sličica, sa temperaturama takođe ispod 60 stepeni. Dok u Fortnajtu karta nije mogla da dobaci ni 50 stepeni celzijusa.


Šta ovo u stvari znači – kombinacijom vrlo jeftinog kućišta i value paketa ventilatora dobio sam sjajno provetren sistem u zaista skučenom prostoru i na ovaj način dokazao da računar treba sklapati smisleno a ne uvek gurati sve apsolutno najjeftinije u njega. Ovo što sam uzeo bilo je za svega par evra skuplje a u praksi pokazuje neverovatno dobre rezultate. Matična ploča je budžetskog tipa ali nudi sjajno VRM hlađenje i vrlo stabilan boost i sa ovako povoljnom cenom zaslužuje zlatnu nagradu. Kućištu bih dodelio Platinu, uz zamerku da se pogrešno reklamira sa RGB ventilatorima koje inače nema.

15 views0 comments

Comments


bottom of page