top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

Asus TUF Gaming RTX 4070 Recenzija


Nvidia RTX 4070 je prvi model najnovije serije grafičkih karti koji se na dva veoma pozitivna načina nekako izdvojio od ostatka ove ADA Lovelace serije kartica, prvi je da nema onaj glupi konektor za napajnje, sada je tu samo jedan 8-pinac, a drugi je sjajna energetska efikasnost - u prevodu, troši dosta manje nego što sam ja očekivao.

Kao što i vidite kod mene je ASUS-ova verzija i ovo je prva karta nove generacije koju vidim u TUF izdanju - moram vam priznati da je ova karta mnogo lepša od onih ROG modela. Postoje neke suptilne razlike između pređašnjih TUF karti, a najprimetnija je u dizajnu lopatica ventilatora koje su sada malo zakrivljene.


Da li ovo donosi neke benefite i koliki su u odnosu na prošlu seriju ne znam, ali znam šta mi govore rezultati testova a to je da karta u full loadu nakon nekoliko sati testova ide do maksimalnih 59.5 stepeni, sa najtoplijom tačkom na svega 74 stepena.


Razlog za ovo vidi se odmah ispod, kada je bila najviše opterećna ova RTX 4070 vukla je svega 200W, a neki prosek potrošnje uzimajući u obzir sve testove bio je tek 140ak vati. Dakle ovo vam je rezultat u rangu one legendarne RX 580 karte, koju mnogi i danas vrv koriste.

Dakle iako su one flagship modele morali opremiti specijalnim konektorima koji mogu progurati i do 600W na jednom kablu, ispostavilo se da ova arhitektura ipak i nije toliko neefikasna kao što smo mislili.


Takođe, kada je ovaj RTX 4070 model u pitanju, kada joj specifikacije stavimo na papir i kada samu kartu upogonimo dolazimo do one interesantne situacije teorije i prakse. Karta je na papiru poprilično očerupana u odnosu čak i na 4070Ti model, ali u praksi ovo i dalje radi odlično, pa hajde da vidimo kako se ponaša u igrama na 1440p, pošto smatram da je ovo idealna rezolucija za obe 4070 karte.





Na kraju sve se naravno svodi na cenu i neka cenovna poređenja, a ovde konkretno možemo gledati ovu TUF 4070 koja košta 845€ i takođe TUF 4070Ti model koji košta 1080€ trenutno. Ti verzija je tačno 30 procenata skuplja, ali je nekih 17 procenata snažnija u igrama, tako da vam se čak i ovaj model vrv više isplati pogotovo ako uključite i malo overkloka, kažem malo jer će vam karta dozvoliti da potrošnju dignete za oko 20ak vati, a to vam donosi oko 5% ubrzanja. Cena nije uopšte sjajna, veliki premium se ovde plaća za TUF model, budući da 4070-ke možete pronaći i za nekih 150€ manje u radnjama, naravno drugačije modele, drugih proizvođača - zbog toga ide Zlatna medalja. Da je nekih 50€ skuplja bila bi Platina, ali 150€ je previše. U obzir naravno uzimam i performanse koje su me totalno oduvale ovde.



90 views0 comments

©2021 by Vladimir Pejić. Proudly created with Wix.com

bottom of page