top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS TUF GAMING H1 WIRELESS RECENZIJA

Updated: Apr 15, 2022

Danas na programu jedan zaista specijalan bežični headset iz najsvežije TUF GAMING ponude, koji a ovo moram da posebno naglasim, ima jednu od najboljih cena koje sam video u poslednje vreme na našem tržištu. E sad ako vas zanima koja brojka se krije ispod ove pikselizacije idite na sajt u opisu, čekirajte cenu, vratite se na ovaj video i u komentaru napišite taj iznos. Ovo je dosta bitno jer će svaki vaš komentar biti nešto poput tiketa za GW koji organizuje ASUS, a nagrade su najnovije AAA video igre na Steam-u – dakle ovo radite zbog toga. Ako želite da budete 100% sigurni možete dodati i hešteg #TUFjeMOĆAN u taj komentar.ASUS je na test poslao jedan od najznačajnijih headset modela u njihovoj ponudi za ova naša Balkanska tržišta, i smestio ga je u TUF GAMING kategoriju proizvoda što znači da mu je niska cena jedan od tzv fičera, a svi manje više znamo koliko je to bitno na Balkanu. Ono što ću ja danas ispitati je koliko su ASUSove tvrdnje sa samog pakovanja tačne i da li je TUF GAMING brending bilo kako uticao na finalnu obradu, kvalitet konstrukcije, zvuka samih slušalica i naravno mikrofona. Ali pre toga moramo dobro upoznati sam headset.

Kada ga otpakujete dočekaće vas headset, Type C dongle za povezivanje sa uređajima, zatim USB type C na type A adapter i kabl za punjenje baterije uz standardnu papirnu dokumentaciju. U startu bih odmah naglasio da je ovde reč samo i isključivo o 2.4GHz-noj konekciji i da headset u sebi ima integrisanu dvostruku antenu, što u praksi rezultira vrlo bitnom zero lag konekcijom sa računarom. Dakle ovo je jedan od headsetova koji pripadaju toj high end gaming klasi i mogu ga koristiti i zahtevniji korisnici.


Dizajn je definitivno u skladu sa cenovnom klasom, što se najviše vidi po samom dvostrukom rajfu. Reč je o kombinaciji čvrstog spoljašnjeg okvira i samopodešavajuće trake sa unutrašnje strane. Na ovaj način headset praktično odgovara svakom tipu i veličini glave, ali generalno gubi mogućnost rotacije samih drajvera, što ujedno smanjuje komfor prilikom odmaranja kada headset ne koristite. Ovo je naravno standardni kompromis kod proizvoda u nižoj cenovnoj klasi.

Druga stvar je nemogućnost odvajanja mikrofona, dakle ovaj mikrofon je permanentno vezan za sam headset. Međutim jedna stvar je jako bitna ovde – headset nema bluetooth i namenjen je samo za kućnu upotrebu tako da vam je skidanje mikrofona nebitno, nećete ga nositi van kuće.

E sad treća stvar koja ga jasno postavlja u nižu cenovnu klasu je upotreba jeftinijih materijala. Plastika je osetno nižeg kvaliteta od one na višestruko skupljoj Fusion seriji, ovo shvatite odmah čim headset uzmete u ruke. Pod prstima deluje baš jako jeftino i krhko, najviše zbog toga što je headset poprilično lagan. Dobra stvar je što su jastučići kvalitetni, ne najkvalitetniji koje sam video ali dovoljno dobri. Nema krckanja, nema škripe i to je vrv i najbitnije.Kada headset stavite na glavu i počnete da ga koristite, tu ćete od prve sekunde shvatiti zašto je ASUS toliko uštedeo na materijalima – sav budžet je evidentno uložen u drajvere i optimizaciju kodeka za loseless transfer zvuka. Jer ovaj headset bez zezanja zvuči toliko dobro u svom osnovnom audio profilu da sam ja lično ostao prilično zatečen kvalitetom i balansom zvuka koji sam čuo. Ovo je trenutno moj broj jedan na top listi najboljih bežičnih headsetova koje sam testirao. Reći ću samo da je zvuk na ovom TUF GAMING headsetu bolji nego na ovom JBL modelu koji košta 220€, a TUF H1 košta jedan delić njegove cene. JBL možete naknadno tjunirati softverom, ali ovde mislim na neka fabrička audio podešavanja.

Kao i taj Quantum 800 i H1 wireless ima svoj softver, ovde je to već poznati armory crate od ASUS-a gde podešavate sve što vam je bitno za gaming i ostale mogućnosti.


Tuf Gaming H1 wireless sam probao i na PS5 konzoli, ovaj njegov type C dongle se savršeno uklapa u estetiku konzole i vrlo je praktično koristiti ga sa prednjim type C ulazom, a sve pomenuto ranije u ovom testu se i ovde podrazumeva. I naravno to njegovo fenomenalno fabričko podešavanje zvuka je i ovde prisutno baš zbog direktne USB konekcije, tako da je uživanje tokom igranja bilo na maksimumu.

Mikrofon upravo slušate, obavezno mi ostavite komenatr šta vi mislite o njemu. Iskreno smatram da je dovoljan za audio komunikaciju, nije me nešto preterano oduševio tako da će njegova upotreba definitivno biti samo na tom nivou – za komunikaciju sa saborcima u multiplejeru.Možda sam u startu mislio da će mi smetati to što je izrađen od malo lošije plastike, ali tokom korišćenja sam shvatio da je to uz nažalost i mikrofon bukvalno jedini kompromis ovde kako bi cena bila što niža i generalno nije mi nimalo smetalo. Dobijate zaista puno, možda najvažniji je kvalitet zvuka ali ne bih umanjio ni opuštajući efekat male mase ovog headseta, jer će ovo dosta značiti tokom dugotrajnog gejminga.


Kao dodatne pluseve izdvajam to što nema nepotrebnog RGB-a i što baterija zaista traje oko 15ak sati sa jednim punjenjem, tako da kad tome dodam odličan zvuk i cenu po kojoj se ovakav proizvod nudi imamo jednu od prvih Platinum nagrada u 2022-oj. Mikrofon iako loš odrađuje svoju osnovnu namenu tako da mislim da nije prevelik hendikep u ovoj situaciji.

27 views0 comments

Comments


bottom of page