top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS TUF GAMING GT501 Recenzija


Konačno jedno kućište kod mene na testu i to u novom studiju, koji je još uvek u izradi čisto da znate, ova recenzija će biti nešto poput isprobavanja novog prostora i moram vam priznati da sam uživao snimajući ovo ASUS TUF Gaming GT501 kućište u njegovom specijalnom belom izdanju!


GT501 je kućište koje proporcijama koketira sa BIG TOWER klasom, a cenom se spušta u jednu od globalno najtraženijih klasa trenutno, pa samim tim može itekako da pomrsi račune onim najvećim brendovima danas, koji su u ovoj sferi prisutni mnogo mnogo duže od ASUS-a - pričam o NZXT-u, Fractalu, pa čak i Cooler Masteru koji je u poslednje vreme značajno podigao cene svojim, sada već, recikliranim modelima.


Iako bih ja uvek nekako birao crnu verziju, činjenica je da i belo izdanje izgleda neverovatno moćno, samo eto utisak je da će, bar kada je ostatak komponenti TUF GAMING alijanse u pitanju, kupci ovog modela biti osobe koje žele da prave build kontrastnog izgleda - pošto belih TUF Gaming komponenti koliko ja znam nema.Prednja maska je jednostavno savršena, čak iako nije u potpunosti perforirana ovi otvori na boku omogućavaju vrlo pristojan airflow, pošto se odmah ispod nalaze tri RGB ventilatora. Ono što mi je ipak upalo u oko je ovaj stari, zaobljeni TUF logo, više mi se ipak dopada ona novija verzija, ali ovo je već cepidlačenje.


Na vrhu ovi nosači ili kajiševi sa čičak trakom su nešto najbolje što sam na nekom kućištu video - ja bih ovo stavio na svako kućište na tržištu - meni znači zbog snimanja, prenošenja pogotovo. Ovo je genijalno!


Koliko ima prostora u unutrašnjosti mislim da i sami vrlo dobro vidite, da je samo malo duže nego što jeste mogla bi se smestiti još jedna ATX matična. Doduše ta sekcija je ostavljena za tri SATA SSD-a, što iz današnjeg 2022 razmišljanja deluje čudno, ali mislim da je kućište izašlo još 2018. originalno tako da su tada u modi bili oni RGB SATA ssd-ovi - svi znamo koliko su se vlasnici istih usrećili sa njima, tako da danas sa i po 4 M.2 slota na modernim pločama, ova sekcija najčešće ostaje prazna.


Što se detalja tiče, vazdušni CPU kuler vam može biti dug čak 195 milimetara, radijator vodenog hlađenja koje bi stavljali na vrh može biti debeo i do 100mm što mislim da i ne postoji, a grafika preko 400mm što isto mislim da u današnje vreme ne postoji, 360-ke su nekad davno bile najveće karte ikada.


Jedna i dobra i pomalo loša stvar je modularni tunel na dnu, dobro je što je modularan pa se može ukloniti, loše je što je plastičan i što se malo teže montira i uklanja. Tu dobijate preko 300mm za napajanje što je i previše za sve što se na tržištu može kupiti, a ispod ova dva HDD kaveza desno postoji i sekcija za montažu pumpe, sa sve plastičnim otvorom u tunelu za istu, koji možete i zatvoriti po potrebi.


Pozadi prostora kao u priči, solidan menadžment kablova ali ništa specijalno, NZXT i Fractal ovo rade mnogo bolje, ploča ima ogroman otvor pozadi, napajanje za kablove takođe zaista ogroman otvor, tu i još dva storage nosača i pošto je bočna stranica kao poklopac, dakle nema onaj slajd mehanizam, prostor za kablove iznosi ravno 30mm.


Znači kad se podvuče crta i sabere - TUF Gaming G501 vam nudi 7 pozicija za ugradnju SATA diskova a da pritom ovo kućište uopšte ne izgleda pretrpano, a pogotovo što nijedan od tih nosača ne smeta ugradnji normalnih komponenti - ovde bi i NZXT i Fractal mogli pisati beleške i zapažanja.


Dodajte tome i to što je Z690 ploča koju sam stavio donela još 4 M.2 pozicije - to je 11 SSD-ova npr ...Kad imate ovako ogromno kućište ugradnja bilo čega je pesma - ja sam ubacio probnu mašinu sa uživanjem i uhvatio par snimaka ...


Cene kućišta su otišle na gore, ne znam da li ste to primetili, ali modeli koji su bili 9000 sada koštaju 15000, modeli koji bi trebali koštati oko 100€ sada koštaju 180€ itd. Ova GT501 serija je zadržala cene od 145 i 160 evra za Crnu i ovu belu verziju - ja bih uzeo crno - jeftinije je a ne gubite ništa, čak se bolje i uklapa u TUF Gaming stil nekako. Šta reći osim PLATINA od mene - dobijate ogromno kućište sa sjajno iskorišćenim prostorom unutra, ima par sitnih minusa ali ništa što bi narušilo ovakav DEAL!

28 views0 comments

Comments


bottom of page