top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS Swift OLED PG27AQDM Recenzija


Na test je od ASUS-a stigao jedan od najpoželjnijih tipova monitora trenutno, OLED model u 27"-nom izdanju sa QHD rezolucijom i 240Hz-nim osvežavanjem. Testirao sam ga malo duže od nedelju dana i evo šta sam sve zapazio.


ASUS ROG SWIFT OLED PG27AQDM je W-OLED monitor, a ne QD-OLED kako sam u početku mislio, pošto bukvalno u onom predugačkom imenu ima QD oznaku, ali eto ipak je reč o drugačijoj soluciji. Ono što je kod W-OLED-a bolje je vrlo mala mogućnost pojave burn in efekta koji inače veoma muči QD-OLED konkurenciju, a ono što je generalno lošije je slabije osvetljenje - međutim kod ovog modela ASUS je čak i to uspeo da reši.


Iako je sam monitor neverovatno tanak, on ipak poseduje popriličnu pozadinsku sekciju gde se upravo i nalazi tzv rešenje sa ogromnim hladnjakom koji omogućava da se uz dodatak pomoćne MLA tehnologije mikro sočiva nivo rasvete podigne i do magičnih 1000 nita, što je neophodno za pun HDR sertifikat.


A pored tih 1000 nita koje monitor može postići, interesantni su i apsolutno perfektna manuelna kalibracija slike, odziv od suludih 0.03ms i anti glare premaz za veću upotrebljivost, pogotovo na npr turnirima, pošto je ovo možda i ultimativno rešenje za gamere i gaming generalno.


Postolje monitora se jako lako sklapa, na to smo već odavno naviknuti, a omogućava sve moguće položaje u kojima bi vam ovakav proizvod mogao zatrebati. Ono što je meni zapalo za oko je navoj na vrhu postolja koji omogućava šrafljenje striming opreme - kamera, ring rasvete, eventualno čak i mikrofona, sve zavisi od vas i ovoga su se jako dobro setili.

Deo koji mi je malo lošiji nego kod prethodnih modela je navigacija kroz menije, koja se obično nalazi na boku, ali ovde bukvalno ne može biti tamo jer je monitor pretanak, onda su je premestili na centar što takođe nije loše, ali se treba samo privići na novu lokaciju.


Međutim ASUS kao da je znao da će ljudi mrzeti ovu promenu, napravio je Widget aplikaciju preko koje se podešava sve kao i preko tih menija, tako da nemamo osnova da kukamo.

Ono što je kod monitora malo čudno je prisustvo nešto starijih konekcija. Dva HDMI 2.0 konektora i DP 1.4 možda ne zvuče tako staro ali ovi HDMI konektori ograničavaju mogućnosti upotrebe dodatnih računara, koji preko ove konekcije jednostavno ne mogu da koriste maksimum ovog modela. Zato se ovo najverovatnije koristi samo za konzole, jer i Xbox Series modeli i PS5 sada podržavaju VRR u 1440p, a HDMI 2.0 im to i omogućava.



Duga stvar koja je malo čudna na ovom tipu OLED panela je organizacija piksela ili podpiksela. Ovde se ne koristi onaj ustaljeni standard boja u okviru jednog piksela, već monitor ima vrlo čudan RWBG raspored koji zadaje probleme prilikom čitanja teksta. Ja sam ovo itekako primetio, doduše samo na crnom tekstu i svetlijoj pozadini - tekst izgleda nekako mutno zbog same prirode ovog tipa OLED panela koji za takve stvari nije generalno ni namenjen.


Tako da imate u vidu da vam ovakav monitor najverovatnije ne može biti i jedini na radnom stolu, ako se bavite bilo čim na računaru sem samog igranja i gledanja filmova ili serija. Za posao ćete ipak morati koristiti neki standardni LCD pored ovog.


Međutim kada je reč o kvalitetu slike multimedije u šta podrazumevam igre i video sadržaje, to je nešto sasvim drugačije, jer je ovakav monitor za to bukvalno i pravljen. Koristio sam ga za testiranja grafičkih karti, već ste ga videli u Radeon RX 7600 kao i RTX 4070 recenzijama, a ovde možete videti i neke od primera onih super fensi YT HDR videa u 4K i 8K kvalitetu koji se npr jako lepo skalira ovde.


Sve u svemu, jedan usudio bih se reći pomalo i čudan monitor, najviše iz razloga što kada dođemo do cene vidimo da košta jako jako puno novca za nešto što vam ne može baš biti ultimativna solucija za posao i zabavu, već samo za zabavu i to vrhunsku, ni manje ni više. Tako da zbog toga spada u jednu malu nišu proizvoda koji imaju vrlo specifičnu namenu za korisnike koji definitivno ne žale novac.


Ono što je interesantno je da sam ja već imao jedan ASUSOV OLED monitor na testu, ProArt PA32DC model pre par meseci i taj monitor je imao specijalan JOLED tip panela, gde je organizacija podpiksela jednaka onoj na normalnim monitorima i takav model se može koristi i za posao, ali i za zabavu, čak je ka poslovnim korisnicima bio više i orijentisan. Međutim takav monitor trenutno košta skoro 2 i po puta više od ovog sa današnjeg testa, koji opet košta oko 1500€ u Evropi.



Ovaj današnji PG27AQDM za kvalitet prikaza u multimediji može od mene dobiti apsolutnu platinu, jer tu zaista ima šta da pokaže, možda je i jedan od najboljih monitora za gaming trenutno, ali recimo da je to medalja sa zvezdicom, jer ovakav tip monitora jednostavno nije namenjen apsolutno svima i za svaku upotrebu.


47 views0 comments
bottom of page