top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS RX 7700XT Tuf Gaming na testu

Društvo ASUS mi je na test poslao TUF Gaming verziju najnovije RX 7700 XT karte i reč je o jednoj apsolutnoj zverki po pitanju pakovanja i samih dimenzija. Dok vi gledate moje otpakivanje same karte ono što ćete primetiti je da ova karta iako pripada srednjoj klasi proizvoda koristi hladnjak onih najskupljih serija, sa 7900 modela koji se nalaze čak dve klase iznad ovog modela.Ovo je jedna od ustaljenih pojava u tech svetu kada proizvođači praktično štede novac izradom jednog hladnjaka koji je skalabilan na modele različitih klasa, pa se izbegava izdvajanje dodatnih sredstava za razvoj pojedinačnih rešenja za svaku klasu ili proizvod posebno. U ovom slučaju ovakva situacija ide u korist kupcima jer se premium koji se plaća u odnosu na zvaničnu cenu RX 7700 XT serije kreće oko 30ak dolara za ovakav TUF model.


Koliko je ovakav hladnjak efikasan u praksi vidi se kroz testove naravno. Kada karta miruje ventilatori se ne vrte i u tom režimu ona dođe do maksimalnih 43 stepena, ali kada je opteretite na nekih 5-6 sati tada sve ovo dolazi do izražaja sa maksimalnom temperaturom od svega 59 stepeni za GPU paket i jedva 70ak stepeni za najtopliju tačku ovog grafičkog čipa.


Pritom sam ja kartu držao samo u Performans BIOS modu, a ako je prebacite u Quiet BIOS ove brojke će biti još niže.


Kada gledam ove najnovije serije karti, specifično ASUS modele, TUF Gaming modeli su mi definitivno daleko lepši od ROG Strix serije iz nekog razloga, nekako mi se onaj dizajn baš i ne dopada. Još kada bi se eventualno pojavila i neka ProArt verzija, tu bi definitivno bila mrtva trka oko izgleda.


Još jedan sjajan detalj ovde je i ovaj držač za grafičku, kako se ne bi krivila u slotu matične, koji u sebi krije i šrafciger da pre svega montirate samu grafičku u vaše kućište.


Što se Radeon RX 7700 XT čipa tiče, on dolazi sa jako lepim specifikacijama koje možete videti na ekranu i ovo je GPU koji cenovno udara na RTX 4060Ti od 8GB a pritom donosi 12GB u igru i na taj način praktično vrši sistematsku eliminaciju tog modela, prvesntveno zbog ogromnih zahteva modernih igara za VRAM-om.


Ja sam se malo bacio na testove u 1080p i 1440p rezolucijama, FHD sam testirao nativno, a 1440p po preporukama samih igara koje, znate već, vrlo agresivno guraju FSR tehnologiju. E sad FSR je ovde i poželjan jer ja ne bih bio ja da ne odvrnem sve na maksimum, a ovo je ujedno i realan test hardvera, baš onako kako bih ga i sam koristio.


Krenimo od Starfield-a, iskren da budem sa vama, proučavao jesam šta tačno FSR2 radi u ovoj igri, ali shvatio nisam ama baš ništa, ali u svakom slučaju vi ovde gledate FSR2 na 75% skaliranja, onako kako je igra sama postavila, dok je sve ostalo bilo na ULTRA detaljima. Ovu igru AMD inače i deli uz ove karte, ali sa ovim ASUS modelom je u Srbiji nažalost nećete dobiti. Šteta što se uvoznik nije uključio u ovaj program, mogao je učiniti ove modele još više primamljivijim kupcima.Ratchet i Clank su od onog zadnjeg testa na mom kanalu dobili RayTracing na AMD kartama, ali nažalost kada se to uključi na ovoj karti ne dobija se igriv framrate, tako da sam to morao ostaviti isključeno dook nam ne dođe FSR3 sa Fluid frejmovima. Igra generalno radi sjajno i izgleda kao pravi next gen naslov, za razliku od Starfileda, što je pomalo i neverovatno - da ona igra izgleda onako zastarelo i pritom ima niže performanse od ovakvog naslova.


Red Dead Redemtpion 2 je igra koju inače i igram ovih dana, nikad je nisam prelazio do kraja i zaista sam oduševljen svim aspektima ovog naslova. Kada se igram možda i ne koristim ovako jaka podešavanja, ali kada testiram RDR2 onda znate da je sve manuelno postavljeno na maksimum i brojke pokazuju vrlo fin rezultat.


Najbesmisleniji test danas je ovaj, test Cyberpanka - zašto - paaa stiže nam verzija 2.0 za svega par dana, ali znate već igra je super zahtevna i zašto ne bi imali neku osnovu za poređenje, pogotovo sa najsvežijim drajverima. Dakle iako stiže ona ogromna ekspanzija, CDPR radi na zaista masnoj zakrpi za čitavu igru, jer moraju podići kvalitet apsolutno svih aspekata na koje će se ta nova ekspanzija itekako oslanjati, tako da dobijamo novu igru za par dana.


I naravno moja ljubav, Witcher trojčica, e ovde sam išao skoro do kraja sa podešavanjima, umesto RayTracing Quality, stavio sam Performance - to je jedino. Pa ako mislite da ovo nije neki jak FPS, uzmite u obzir da je početkom ove godine ovakav mod grafičkih podešavanja bio gotovo neigriv na najjačoj 7900XTX. Dakle ovo što ovde vidimo je bombona, pogotovo za GPU koji pripada ovoj klasi, a i ovo nam jasno pokazuje koliko je AMD napredovao sa drajverima.Za kraj naravno mora i zaključak vezan za ovaj ASUS TUF model - ovde je potencijalnim kupcima upala sekira u med definitivno, midrange model je oplemenjen kulerom najviše klase i sve to je rezultiralo performansama kakvih se ni neka ROG Strix karta ne bi postidela, jer one obično nose taj sub 60 bedž za temperature i za to se plaća dodatni premium - od mene apsolutna PLATINA za ovo izdanje karte.


18 views0 comments

Comments


bottom of page