top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS RX 6650XT ROG STRIX OC na TESTU


Grafička karta na današnjem testu je najnoviji ASUS RX 6650XT model iz ROG STRIX linije i uzimajući u obzir i dosadašnje testirane STRIX karte na mom kanalu, ova možda i najbolje prikazuje to šta je zaista ROG STRIX tretman i zbog čega ova serija nema realnu konkurenciju danas!


Kod ovog modela je ASUS iz nekog jako čudnog razloga odlučio da nema nikakvih kočnica takoreći i stavio je potpuno novi dizajn hladnjaka, koji je blago rečeno ogroman, jer se prostire na skoro 3 slota. Da li je ovo isprobavanje kulera za neku novu generaciju, ne znam, ali videćte kasnije u testovima kakve rezultate daje ova grdosija.


Ako se pitate koja je svrha 6650XT serije, to iskreno ni meni samom nije baš najjasnije. U odnosu na 660XT seriju koju će ove nove potpuno izbaciti sa tržišta, 6650XT ima tek nešto povišene taktove samog grafičkog jezgra i nešto kvalitetniju GDDR6 memoriju sa većom propustnom moći. Ako kojim slučajem posedujete neki od 6600XT modela činjenica je da bi običnim overklokovanjem dobili ovaj 6650XT model.


Ono što je možda i pozitivno u čitavoj priči je da cena ovih novih modela na našem tržištu barem ostaje prilično slična. 6600XT modeli su se uglavnom kretali između 60 i 70k dinara, dok ovi novi 6650xt trenutno zauzimaju potpuno isti cenovnu kategoriju. Kupac tako ne gubi ništa konkretno a dobija malo kvalitetniju kartu sa dosta kvalitetnijim hlađenjem.Kada zađemo u sferu testova tu postaje mnogo jasnije zašto je dobra ideja da 6650xt potpuno zameni i istisne 6600XT sa tržišta. Rezultati i razlike su, moglo bi se reći, u okvirima statističke greške. Gledajući prosek rezultata na 1080p i 1440p rezolucijama on se uvek kretao do 5 procenata u korist novijeg modela.


Generalno gledajući, ova karta će se najviše koristiti za full hd gaming i kao takva može da ostvari zavidno veće performanse od npr. RTX 3060 modela karti koje u našim radnjama koštaju skoro identično ili su jeftinije za svega par desetina evra. AC Valhalla je tako testirana na ULTRA HIGH detaljima gde je izbacila prosek od sjajnih 99FPS-a, sa maksimalnim boostom grafike od skoro 2.7GHz i temperaturama koje su se kretale od 55 do 59 stepeni celzijusa.


81 sličica u proseku za Far Cry 6 ali sa napomenom da je i RayTracing bio aktiviran, čisto da se vidi koliko snage ovaj model zaista poseduje. Taktovi i temperature naravno jednaki onima u Valhali, oko 2.7GHz i ispod 60 stepeni.


RDR2 sam za potrebe ovog testa postavio na ULTRA detalje sa dodatno pojačanim slajderom na ultimativni kvalitet prikaza i dobio prosek FPS-a od 75, što je skoro pa neverovatno za ovu klasu grafičke karte. Interesantno je da je ovde prosek temperature bio na 55 stepeni, karta je radila još hladnije iako je bila maksimalno opterećena.


Witcher 3 je na Ultra detaljima ponudio prosek od 143 sličice, što je izvedeno iz razultata u i van Novigrada, dakle sa najvećim i najmanjim opterećenjem engine-a. Taktovi i temperature na identičnim nivoima kao i u prethodnim testovima.


Shadow of the Tomb Raider na maksimalnim detaljima bez rejtrejsniga donosi prosek od 126 sličica, uz jednake rezultate taktova i temperatura.


Horizon Zero Dawn na svojim podešavanjima ultimativnog kvaliteta donosi prosek od 85 sličica, naravno bez upotrebe bilo kakve tehnologije skaliranja.


Sajberpank, Ultra detalji bez rejtrejsinga i prosek od vrlo finih 77FPS-a, ovo je definitivno grafika sa kojom ćete se jako fino naigrati u ovakvij vrsti AAA naslova.


I u Forzi Horizon 5 korišćen je ekstremni preset grafike, sa rej trejsingom i ostvaren je rezultat od 79FPS-a što je i više nego igrivo. Dakle gledajući sve ove rezultate činjenica je da bi vam uz ovakvu kartu savršeno išao neki Freesync monitor sa 75Hz osvežavanja, gde bi se ovakvi rezultati na max detaljima savršeno uklopili i gde bi dobili apsolutno savršen prikaz tih igara!

Zaključak vezan za ovaj model se mora podeliti na dve celine - utiske o novom AMD 6650XT modelu i utiske o ovoj ASUS ROG verziji same karte. Ako gledamo prvu celinu - kao novi AMD 6650XT čip na tržištu ja iskreno i dalje ne vidim nikakav smisao za ovaj novi model ili novu reviziju iste karte osim marketinške promocije tj. prividne svežine samog modela na tržištu. Promene na bolje su uvek super stvar, ali ove su toliko male da se jedva i primećuje bilo šta.Što se pak ASUS ROG Strix izdanja tiče, ova verzija kartice je nestvarno moćnija od prethodnika i to u svakom mogućem smislu koji jedan fizički proizvod može da demonstrira. Ovo je karta koju vi nikada nećete čuti kako radi, temeperature su dodatno snižene u odnosu na prethodni model, kuler je drastično povećan i još više dizajnerski rafiniran, a ASUS je uradio i nešto čime se skoro nijedan drugi proizvođač ne zamara kod ovakvih modela - kreiran je zaista funkcionalan backplate sa moćnim mogućnostima ventilacije i to je stavljeno u klasu karti gde konkurencija na pojedine modele stavi plastičan poklopac pozadi - šta reći drugo osim PLATINA za ovakav overkill tretman i SILENCIO nagrada za savršenu tišinu!

71 views0 comments

Comments


bottom of page