top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG Swift OLED PG49WCD

Kakav neverovatan preokret za ASUS - prvim gamerskim OLED monitorom nisu baš svi bili zadovoljni, bio je prilično skup, imao onaj čudni raspored podpiksela, imao stare HDMI 2.0 konekcije pa nije podržavao ni VRR - a danas, svega 5 meseci nakon testa onog prvog modela stiže velika, gigantska čak, ispravka u vidu ovog nenormalno širokog super ultra wide modela od 49 inča, sa superiornim QD OLED panelom, koji će se najverovatnije prodavati i po vrlo sličnoj ceni - ovo je veći comeback čak i od no man`s sky-a.Iako je ovo nedostižno za 99% kupaca u Srbiji, ovaj monitor bi trebao koštati tek 1499€, što je gotovo suludo, pogotovo ako bacite oko na cene QD OLED televizora u sličnim dijagonalama. Naravno ovaj 32:9 format je izuzetno čudan, ali opet nije ni prvi ovakav monitor generalno, postoje oni već godinama. Ono što je kod ovog malo drugačije je 5120x1440 rezolucija sa 144Hz osvežavanja i brutalnim odzivom od 0.03ms, koji kada se sabaere sa ulaznim kašnjenjem na konekcijama dođe do neke konačne cifre od realno 1ms - i ovo je odziv bez nekih veštačkih overdrive tehnika, nekog softverskog varanja i slično.


Ali čemu ta senzacija sa moje strane oko toga što je ovo QD OLED panel - svako ko prati ovaj segment definitivno zna zašto, ali ko nije pratio do sada - QD oled je nešto kao prva bitnija evolucija OLEDA koja probija magičnu granicu osvetljenja od 1000 nita ili kandela, a zahvaljujući Quantum Dot sloju u samom panelu unosi dodatnu dimenziju u prikaz boja, dubinu samog kontrasta i sve je to u odnosu na regularni OLED - za koji smo do sada mislili da nikada neće biti ni nadmašen.


Minus kod ovakvih panela je što se izuzetno mnogo greju, neke kompanije koje proizvode televizore su imale problem da se čitavo kućište tih televizora iskrivi i deformiše od toplote, a ASUS je ovde gradio pre svega grafenski sloj iza panela za odvođenje toplote a uz to i aktivnu soluciju hlađenja tako da se tu nije štedelo - otud me i čudi ta preporučena cena od 1499€.


Monitor je još oplemenjen i HDMI 2.1 konekcijom, uz naravno DisplayPort i ovo bi bilo interesantno koristiti u paru, kada vam je na jednoj polovini prikaz sa PC-a a na drugoj neka next gen konzola i da oba ulaza pruže pun maksimum što se prikaza tiče. Primer zaigrate novog Spajdermena 2 sa rej trejsingom u 80-90 sličica, kako se inače i vrti na Playstation 5-ici, a ne u onih bednih 60ak sličica kao na npr prethodnom OLED modelu.


Takođe, zbog širine monitora i mogućnosti deljenja radne površine na dva računara npr, ovaj monitor dolazi i sa SMART KVM tehnologijom da se jedna tastatura i jedan miš koristi na oba uređaja jednostavnim prelaskom kursora sa jednog desktopa na drugi, uz podržanu i razmenu fajlova između povezanih računara jednostavnim prevlačenjem ikonice sa jedne radne površine na drugu - nije nečuveno ali je fabrički implementirano, ne morate plaćati neki dodatni skupi softver i za to.


Međutim ono što je mene ovde definitivno najviše impresioniralo je kako kompletan prikaz slike izgleda kada se sedne za monitor i tu govorim i o igrama i o normalnom radu. Oni obični OLED monitori koji nam iskaču u poslednje vreme imaju već pomenuti čudan raspored podpiksela koji se ne slaže sa opcijama formatiranja teksa u Windowsu i gotovo sva slova na takvim monitorima izgledaju kao da imaju nekoliko senki iza njih i to u različitim nijansama boja, što tekst čini gotovo nečitkim. U igrama zbog stilizovanih fontova tu nema problema, ali u normalnom radu je neupotrebljivo. Ovaj monitor to nema i apsolutno sve izgleda potpuno normalno. Takođe ASUS nije išao na matiranu površinu, već ista ima neku vrstu blago prigušene glossy završnice što dodatno pojačava intenzitet svake boje koju vidite na ekranu. A pošto ni to vrv nije bilo njima dovoljno, odradili su i manuelnu kalibraciju monitora i postogli Delta E Prosek od nezamislivih 0.68 na ovom primerku monitora koji je bio kod mene, pretpostavljam da je bilo ko ko se profesionalno bavi fotografijom i obradom dok gleda ovo pao u nesvest. Takođe verujem i da laicima ovaj info ne predstavlja ništa - pa ukratko - preciznost prikaza boja je apsolutno savršena prema mernim uređajima, gotovo nezamisliv nivo preciznosti za jedan gaming monitor.Ali ako me pitate da li bih ga ja koristio i u nekom normalnom radu - pa najiskrenije mislim da bi mi produktivnost drastično opala sa ovim monitorom u kući, jer ovo je jedan potpuno novi nivo uživanja u video igrama za mene. Čak vam mogu reći da me je ovaj model daleko više impresionirao od onog 540z-nog modela koji sam pre samo par dana testirao. Sa ovakvim panelom koji vas zbog veličine i krivine bukvalno okružuje, želećete da iznova obrnete svaku igru koja vam je instalirana na računaru.


Sama činjenica da je 144Hz-ni još više ide na ruku samom hardveru jer sam ja ovde npr sve ovo igrao na računaru sa Ryzenom 7500F, jednom od najjeftinijih B650 ploča trenutno i Radeon 7800XT kartom, koja je ujedno i najbolja gaming investicija u 2023-oj. Naravno FSR je korišćen ali ne i ona najnovija FSR3 verzija, tako da i ovakav hardver itekako ima snage da upogoni ovu zver od monitora i da se pritom jako zabavite.Kao neko ko je bukvalno testirao i isprobao sve što postoji, a neke od tih stvari čak i ekskluzivno kod nas, bar kada je ova naša tech YT scena u pitanju moram vam reći da je postalo sve teže impresionirati me sa nekim novim proizvodom - ovaj ROG Swift OLED PG49WCD je bukvalno prvi proizvod koji me je istinski oduševio od kada se bavim ovim poslom. Ovo je monitor zbog kojeg se zadaju ciljevi u npr poslu kojim se bavite, samo kako bi se na kraju svega počastili za sve novce, i mislim da ću se jako teško rastati od njega.


75 views0 comments

Comentarios


bottom of page