top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG STRIX Z790-E Gaming Wifi II na testu!

Updated: Nov 23, 2023

Kao što ste verovatno već i ispratili 14ta generacija intelovih procesora je stigla i nije podigla ni trunku prašine, čak bih se usudio reći da je reč o jednom od najgorih lansiranja novih proizvoda ikada ALI ono što je nažalost zbog ovoga ostalo bez skoro ikakvog publiciteta su nove revizije matičnih ploča koje je par brendova izbacilo a koje su donele neke vrlo interesantne izmene i novitete. Danas baš imam jednu takvu na testu - reč je o ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI II modelu koji je ukrašen novim vizuelnim identitetom, donosi veoma moćan VRM, novu generaciju bežičnog povezivanja i pregršt M.2 slotova.




Krenimo od nekih od najvažnijih noviteta - iako nije eksplicitno pomenuto, primetne su blage izmene mehanizma zaključavanja procesora u LGA socket, čitav postupak ugradnje je meni barem u poređenju sa nekim starijim pločama delovao lakše i nešto fluidnije.


VRM je na ovoj ploči konkretno nabildovan na ukupno 19 virtuelnih faza, sa 18 110Ampernih mosfeta za procesor i 1-nim 110Ampernim za SoC a sve to kontroliše Renesas-ov PWM kontroler koji u praksi radi na principu dupliranja. Ovde je novo u stvari samo to što je kod prethodnog Z790 modela sve ovo bilo na 90Ampera. Sve ovo je definitivno u skladu sa klasom kojoj ploča pripada, jer ovo definitivno nije MAXIMUS serija.


WIFI 7 je naredni novitet koji trenutno, početkom Novembra 2023-će i nije toliko bitan budući da se čeka veliki update Windowsa kako bi ovo uopšte bilo i funkcionalno, ali koji kada postane operativan trebalo bi da ponudi i do 5x veće brzine od WiFi 6E, na novom 320MHz bandwidthu i famoznu multi link operation tehnologiju koja će u praksi objediniti sve frekvencije kojima ruter raspolaže za što veći domet i što je veću moguću brzinu prenosa - ovo je revolucija WiFi-ja ali stiže tek sledeće godine - lepo je znati da će i ova ploča podržavati to, iako će tada već biti dostupna i nova Core Ultra serija procesora sa nekim novim socketom i novim pločama.


A kad smo kod wajfaja, ASUS ima nov klik mehanizam za kačenje antene na ploču, mnogo dobra forica, ali sad bi bilo dobro da i svi ostali ovo implementiraju baš ovako, inače ćemo imati gomilu nekompatibilnih antenica - ono na zavrtanje je sve bilo jednako, mogao si koju god antenicu da ušrafiš bilo gde - ovo me malo plaši.


I ovo zadnje i nije neki novitet, ali je interesantno zbog načina implementacije - ova ploča ima 5 M.2 slotova, od kojih je ovaj prvi u 5.0 verziji sa ogromnim hladnjakom, jer su novi SSD-ovi vreli kao površina sunca, dok su ostali slotovi u 4.0 izdanju sa dosta umerenijim hladnjacima, a ovaj skroz dole desno podržava čak i SATA M.2 format.


Dopada mi se što ploča ima gomilu konektora za RGB u 5V i 12V varijantama i što imate i gomilu konektora za ventilatore. Tu su i POST ekrančić kao i START taster za otkrivanje problema i overklokere. Imate i veći broj internih USB konekcija što je odlično, a onaj ubedljivo najgori konektor na svakoj matičnoj, interni USB 3.1 je ojačan metalom pa ga ovde npr sam kabl kućišta ne može isčupati sa ploče.



Jedina stvar gde je ASUS uprskao na ovoj ploči je ALC4080 audio čip ispod ovog SupremeFX štita, jer postoje i jeftinije TUF ploče sa ALC1220 čipom koji je dosta bolji ako koristite high end audio opremu.


E sad kad su testovi ploče u pitanju, ja sam morao koristiti moj matori Core i5 12600K, jer ni ASUS ni uvoznik Intela nisu obezbedili novu 14-tu generaciju procesora na test - to vam dovoljno govori koliko i oni sami veruju u te proizvode. Srećom moj procesor radi potpuno normalno, a koristio sam i novu fensi tehnologiju veštačke inteligencije za automatski overclock, pošto vidim da se hvale tom opcijom i ovo čak donekle i radi neke stvari u praksi.


Za benchmark sam prešao na novi Cinebench 2024 koji sada obrađuje i grafičke testove pa ga možemo koristiti za skoro sve bitno kada je sintetika u pitanju i ovde npr imate rezultate testova. Ono što sam primetio je da po HW Info aplikaciji procesor zaista dobija određeni boost, bar kada je potrošnja u pitanju i samim tim održava te više taktove duže nego ranije.

Manuelnim overklokom se nisam bavio jer za to na Intelu morate imati cisternu tečnog azota i neki custom loop od par stotina evra za šta apsolutno nikada neću dati ni dinara jer je nepotrebno.



Kada se sve sabere i oduzme, a generalno se nije imalo šta ni oduzeti, ploča je odlična ali se u odnosu na model bez one dvojke na kraju gotovo uopšte i ne razlikuje, malo su pojačani mosfeti i ubačen je taj WiFi 7 koji još nije ni operativan a razlika u ceni je oko 150€ zbog toga što je stari model već neko vreme na tržištu … ploča kao ploča je za zlatnu medalju, ali po pitanju cene možete komotno staviti onih 150€ u džep i uživati i sa prethodnom verzijom …


67 views0 comments
bottom of page