top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

Asus ROG STRIX RTX4080 je po običaju sjajna grafička karta!


Biću kao i uvek potpuno iskren sa vama, ovo danas će biti recenzija ili pokušaj recenzije ove kartice sa dva lica. To znači da ću pre svega gledati kakva je ova konkretna ASUS ROG STRIX karta, a ono drugo tzv lice recenzije će biti neki utisak o samom nVidia RTX 4080 modelu ili čipu i verujte mi zaključci su gotovo dijametralno suprotni, što je meni barem potpuno neverovatno da može uopšte da se objedini u jednom proizvodu, ali hajde da pokušamo nekako.


Dakle karta je OGROMNA, otud i onakav mega bombastičan naslov za unbox, i to koliko je ogromna se najbolje vidi kada se pored nje stavi ona 7900 XT karta koja je onako - prosečne GPU veličine. Ali to čak nije ni bitno toliko - jer ovo je ROG STRIX - te karte su uvek bile MASNE što se tiče materijala izrade, stila, akustičnih performansi itd itd. Ova karta je vrlo lepa samo sa ove prednje strane, znači neka vertikalna instalacija u sistemu, da je gledate kroz prozorče kućišta, ali kada je ugradite ovako u sistem - iskreno meni je ovo možda i najružnija RTX 40 karta uopšte.


Jedna stvar mi je malo nejasna u celoj priči - zagrevanje ovog modela je takvo da se ventilatori uključuju tek ponekad, dakle hladna je u globalu, zatim sama potrošnja karte je gotovo jednaka onoj na neuporedivo manjoj 7900 XT - zbog čega je to onda moralo biti baš ovoliko veliko i teško - to je više kao neka vrsta retoričkog pitanja. Jer sigurno nećete takvo pitanje postavljati kada vidite da karta košta isto kao i neke početne 4090-ke na našem tržištu. U tom slučaju ćete hteti dobiti što više za vaš novac i ovo vas svakako neće razočarati na tom polju.


Što se tiče samog 4080 čipa - naravno da će Ray Tracing biti bolji na nVidia karti, ali ako ćemo iskreno, trenutno se kod nas može pazariti jedna specijalna verzija 7900XTX modela sa 3 osmopinca, koja po ceni od nekih 1500€ jede ovu kartu od skoro 2200€ za doručak, ručak i večeru.


Zato je ovakvu recenziju jako teško i napraviti - jer ja ovde testiram ASUS-ovu ultimativnu viziju sa ROG STRIX modelom i njemu kao takvom nemam šta da preterano zamerim, osim što je meni drastično ružniji od 3080 modela, koji nikako da vam završim - stiže i to za koji dan kao najbolji polovnjak trenutno - svideće vam se. Dakle ponavljam, meni lično vrlo ružna karta ali ima neverovatne termalne i akustične performanse - puno vas je pitalo da li KOJL VAJNUJE - karta je bila tiha kao šapat anđela.


Kako to sve izgleda u igrama, ovo ćete sve sa malo detaljnijim komentarom gledati kad izađe video o samom buildu koji vidite u kadrovima, a ja ću vam dati par brzih utisaka. Dakle Doom Eternal sa najjačim grafičkim podešavanjima i rej trejsingom je ovde na 4K bez skaliranja ponudio 162 FPS-a u proseku a karta nije prelazila neki prosek od 55 stepeni - dakle sjajan rezultat ali budimo realni igra je već matora.


God of War sam takođe odvrnuo do kraja i na 4K rezluciji bez DLSS-a je ponudio prosek od nekih 100 tinjak FPS-a, uz vrlo slične termalne performanse, oko 55 stepeni celzijusa u proseku. Ovo je konkretno last gen naslov tako da je i očekivano da radi dobro.


Miles Morales je jedna od retkih igara koje imaju novi DLSS Frame Generation pa sam i to isprobao i ako možete gledajte da izbegnete korišćenje ove tehnologije, jer zaista unosi mnogo input lag-a pa će vam jurenje onih komboa u tučama biti vrlo teško za postići. Bez DLSS-a ova karta ne može da prebaci 50ak FPS-a ali zato sa ovaim podešavanjem ide i do 110 u proseku. Iskreno ne znam jel ovo uopšte i za pohvalu zato što pored ogromnog ulaznog kašnjenja igra ovako izgleda prilično mrljavo.


Witchera sam testirao sa ovim najnovijim hotfix nadogradnjama koje su podigle rezultate za par frejmova, ali u smislu onih 1% low, tako da više nema onog gadnog trzanja igre. Ovo što gledate je SVE na MAX, ali sa DLSS Frame Generation. Bez njega, sa normalnim DLSS može na nekih 50ak fps-a sa njim ide do 70fps-a u proseku ali zaista je vrlo gadno za igranje jer je input lag neverovatno velik, reakcije na neke komande su i do pola sekunde.


Svega 56FPS-a u proseku u Cyberpunk-u sa DLSS-om uključenim je vrlo nizak rezultat za kartu ove klase, a bez DLSS-a ovo bi bio takozvani sinematik filing sa nekih 30ak sličica. Tako da je to ono što vam kažem za ovaj RTX 4080 - samim čipom nisam baš nešto impresioniran, pogotovo u odnosu na 4090 koji ovo sve melje sa zaista ogromnim razlikama. Ostale testirane igre ćete videti u punom videu za DESTROYER II konfiguraciju.


Dakle sve u svemu u isto vreme sam oduševljen samim ROG Strix modelom - znači onim bitnim stvarima, koga briga jel ružna ili nije - ali i nekako vrlo razočaran samim RTX 4080 čipom, barem kada je ovakva cenovna kategorija u koju je smešten u pitanju, pogotovo u Evropi, gde je cena dignuta u nebesa. Da je karta lepša sigurno bi odnela Platinu kao kompletan paket, međutim u ovoj generaciji mi je TUF GAMING model čak lepši po tom nekom vizuelnom utisku, ali zahvaljujući zaista savršenom hlađenju i tišini, kao i vrhunskim materijalima izrade ovaj ROG STRIX odnosi zlato na tom polju.



58 views0 comments
bottom of page