top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Recenzija


Iako je prilično lako da se pogubimo u moru naziva kod ovakvih matičnih ploča, ova bi mogla ostati upamćena kao jedna od najboljih u ovoj klasi - reč je o Asus ROG STRIX B650-A GAMING WIFI modelu, koji se na jako lep način ograđuje od takoreći običnih TUF i PRIME modela, i predstavlja možda i najbolju a opet i relativno jeftinu ulaznicu u ROG Strix segment.


Uvek moram dodati ono relativno jeftinu, jer su cene AM5 ploča, kao što svi i znate vrlo visoke, pa to relativno predstavlja tek kontekst pozicioniranja prema onome što danas predstavlja normu - al sam ga sročio sad.


U svakom slučaju ova ploča neće biti miljama iznad modela koje sam već obrađivao, već donosi par sitnijih nadogradnji na prosečne B650 modele iz TUF i Prime serija, za koje ja i dalje nekako mislim da se najviše razlikuju samo po boji hladnjaka, ali ajde možda i nisam u pravu.


VRM sekcija je ovde podignuta na 6+2 realne faze sa 4+2 dizajna, dakle osam, pa iako po pitanju virtualnog VRM dizajna ova ploča deli onu konačnu brojku od 14 virtuelnih faza sa TUF Plus B650-kom, činjenica je da ovde imate kvalitetniju naponsku sekciju. Ono što je slično su broj mostefa i 60A na svakom od njih, ali je ponovo ovde reč o malo kvalitetnijim komponentama.



Od storage konekcija pored SATA opcija, dobijate vrlo sličnu konfiguraciju od glavnom Gen5 slota i dodatna dva u Gen4 verziji, uz naravno dva grafička takođe u Gen4 izdanju. Tako da možete eventualno isprobati novu generaciju SSD-ova, ali neke buduće grafičke karte vrv neće moći da koriste pun bandwidth - kažem ovo je vidimo trend da se i na kartama od npr 500€, kao 4060Ti koristi tek x8 interfejs.


Sekcija sa konekcijama je miks prosečnih i dobrih konekcija, gde ploča ipak uspeva da ubode džekpot sa jednim USB C 3.2 Gen2x2 konektorom i podrškom za Wifi6E što će biti jako korisno.


I još jedna stvar koja se ovde ističe je i AUDIO sekcija koja je preporođena sa ALC4080 čipsetom od Realteka, SupremeFX podrškom i pojačalom koje potpisuje Savitech - i ovo je možda i jedina sekcija koja jeste miljama iznad onoga što se vidi u onoj nižoj klasi B650 ploča koje u odnosu na ovu koštaju svega par desetina evra manje - kao što vidite ušteda se ponekad i ne isplati.


U svakom slučaju kada na ploču stavite poslednji zvanični BIOS sa AMD AGESA 1.0.0.7.a. mikrokod nadogradnjom rezultati koje možete očekivati sa npr Ryzenom 7600X su sledeći!



Kada je cena u pitanju reč je iznosu od 300tinjak evrića, i ovde će kod kupaca dosta toga zavisiti od njihovih navika. Da li ćete za ovaj novac tražiti neke početne B650E modele ili ćete ići na jedan ovakav nasvirani B650 model - tu ja lično ne mogu da odlučim umesto vas, ali mogu da dodelim zlatnu medalju za sve prikazano, ovom modelu!


42 views0 comments
bottom of page