top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG SCOPE II 96 Wireless tastatura na testu!

Biću maksimalno iskren sa vama kao i uvek, mislim da je ASUS bukvalno pokidao sa ovim modelom i naravno svestan sam i cene, i znam da ovo jeste nedostižno većini, ali svi vi koji želite da se počastite nečim ovaj model bih stavio na top listu gaming hardvera za nabaviti u 2023-oj.



Zašto sam ovoliko oduševljen, najveći razlog je što sam kod originalnog SCOPE modela testirao i NX i RX varijante, ima nekoliko različitih verzija, pa čak i onu vrlo retku moonlight varijantu i ova SCOPE II je zaista ogroman skok u odnosu na taj model. Dodatna stvar za nevericu je u tome što su oni originalni modeli bili gotovo savršeni za tu klasu a ASUS je onda za naslednika dodatno sve unapredio, i to ne u nekim malim inkrementima, već je doneo totalno drugačiji proizvod koji ostavlja utisak još više klase.


Ali svakako mislim da svičevi čine najveći deo percepcija te izmene, imaju onaj izuzetno fin zvuk ali su isto tako i neverovatno brzi sa aktuacijom na svega 1.8mm i silom koja je za istu potrebna od svega 40G - ovo je praktično brzina onih plitkih tastatura za ekstremno brzo kucanje ali na svičevima i kapicama standardnog dizajna.


Još jedna sjajna stvar je i točkić koji ide u paru sa multifunkcionalnim tasterom pored obavezno, jer ovo donosi veliku upotrebnu vrednost ovoj tastaturi. Preko tastera menjate namenu točkića naravno i za to imate iscrtane predefinisane radnje, ali ovo M označava da postoji i manuelni USER mod rada koji u softveru možete podesiti da radi šta god vi želite i to još na skrol gore, skrol dole i sam pritisak - dakle tri brze komande - ovo već vidim kao sjajnu strimersku alatku, između ostalog jer su mogućnosti podešavanja neograničene.


Iako bih voleo da je asus napravio da double shot kalup kapica obuhvata i one dodatne komande, tj da iste budu takođe osvetljene iznutra, ono što je sa custom Space kapicom urađeno nisam dosad viđao na tastaturama - sve ove šare su obuhvaćene svetlima - ovo nije ništa krucijalno za upotrebu ali je jako lepo videti.


Softver ko softver, Armoury Crate već dobro znamo, nisam neki fan softvera iskreno zbog ogromnih zahteva i neverovatne tromosti, ali ako želite da koristite naprednije mogućnosti ovog modela biće neophodan za to. Srećom tastatura u sebi čuva max 6 predefinisanih profila, tako da softver, ako ga ne volite možete i obrisati.


Dakle da sumiramo - ovo je tzv 96% format, stisnut u okvire 80% tastatura, dakle samo malo širi od TKL modela, a pritom ima pun numerički deo. Donosi verovatno i najbolje gaming svičeve na tržištu, fabrički podmazane uz kompletan sistem prigušenja zvuka. Ima apsolutno savršeno rešen točkić - lako se koristi, lako programira za dodatne funkcije, ima i sjajan oslonac za dlanove, bateriju koja sa isključenim RGB-om traje preko 1500 sati preko 2.4GHz zero lag konekcije. Tastatura donosi i Omni Risiver podršku za zero lag gaming u paru sa kompatibilnim miševima …



Ovo sve je zaista neverovatno za ovaj novac, dakle 190ak evra, a evo vam i tu malog komentara na sve to. U zadnje vreme sam imao priliku da testiram dve tastature koje su načele taj cenovni segment od 100tinjak evra, Redragon i Fantech modeli, ova tastatura deluje kilometrima daleko po pitanju kvaliteta i izrade i konekcija, a pogotovo svičeva. Redragonov Phantom Pro je komičan u odnosu na ovu SCOPE II, dok je Fantech MaxFit81 bio dosta funkcionalniji od Redragona sa dosta hardverskih prednosti ali sa potpuno raspadnutim softverom i problemima sa konekcijom koje i dalje ima. One obe jesu solidno jeftinije, ali je činjenica da ova tastatura vredi te razlike u novcu - od mene ovaj model dobija čistu Platinu za kvalitet i Silencio nagradu za prefinjen zvuk.



16 views0 comments
bottom of page