top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB Recenzija


ASUSov Ryujin III 360 ARGB je u studiju kod mene već neko vreme i ovo je definitivno jedan od procesorskih hladnjaka koji pokušava svim silama da ovaj segment tržišta učini zaista interesantnim, jer šta bi drugo inače i mogli da prikazujemo kod nekog kulera osim montaže, buke u radu i performansi. E pa kod ovog modela je to samo jedan delić.


Čisto da se zna u startu ovo je flagship AIO solucija od ROG podbrenda, dakle varijanta - cena na kub, pravljeno za klijentelu koja ne žali novac ali želi vrhunac onoga što se danas može dobiti, a da to ne mora nužno biti samo hlađenje - valjda sam to dobro sročio ovde.


Dakle imamo ogroman 3.5" ekran i kod ovog modela koji je drastično unapređen i sada podržava mnogo duže klipove i animacije zbog duplirane max veličine u aplikaciji od 32MB, što povećava broj potencijalnih frejmova u animacijama sa 500 na 2000 i omogućava prikaz u 60 sličica, a ne 15ak kao do sada - tj barem je meni tako to izgledalo na onom prethodnom, kao da su se vrtele u 15 frejmova. Takođe ranije su boje bile isprane i sa čudnim flekama zbog lošeg ekrana, toga ovde više neće biti. Međutim ja nisam mogao ništa od ovoga da isprobam zato što softver nije hteo da se instalira.


Druga caka koju ASUS ubacuje na ovu ARGB verziju RIJUDŽINA su svetleći namagnetisani ventilatori sa jako lepim specifikacijama, čak 70CFM-a na 12-icama. Dakle dobar dizajn i jak statički pritisak, to smanjuje šumu kablova i obezbeđuje super performanse. A sa ovim magnetnim sistemom pinova se rešavaju sve konekcije - iskreno za ove novce ništa manje ne bih ni prihvatio.


Inače kod regularne, ili nonARGB verzije istog ovog kulera ASUS i dalje ubacuje Noctua IndustrisalPPC ventove koji imaju čak i blago bolje specifikacije, pa tako propade onaj mit da ARGB daje više performansi.


I finalne izmene koje je važno naglasiti su rađene sa pumpom i uopšte dizajnom ispod samog ekrana - sve je promenjeno, od baze koja je veća za nekih 30 posto, preko Asetek pumpe koja je sada u 8-oj generaciji, pa sve do onog malog VRM ventilatora koji je redizajniran da bude nečujan zahvaljujući spojenim aksijalnim propelerima kako bi gurao još više vazduha ka VRM hladnjacima ploče.



Koliko ovo sve košta - što se tiče testiranog 360 ARGB modela prodaja još nije ni počela, a onaj regularni sa Noctua fanovima trenutno ide između 380 i 400€ u Evropi, i da bez brige svestan sam da me većina vas u komentarima i dalje pita da vam sklopim čitav PC za toliki novac.


Najgora stvar u ovom testu je što sam ja prethodni Rijudžin model testirao sa tada svežim 12900K procesorom, ali danas nemam više ništa od tog hardvera pa niti mogu da ga poredim 1:1 sa tim starim kulerom, niti imam isti procesor na raspologanju. Tako da ćemo samo videti kako radi sa Ryzenom 5 7600X u nekim standardnim zadacima - ali ovo definitivno nije procesor koji će zadati bilo kakve muke ovom hlađenju, a da ne pričam o tome kako sam hladnjak košta barem 200€ više od ovog procesora.


Rezultate dakle upravo gledate, ali ono što sam primetio testirajući ovaj hladnjak je vrlo iritantna buka ili zujanje koje dolazi od same Asetek pumpe i ovo je gotovo jednako izraženo bez obzira da li radite bilo šta na računaru ili ste u sred nekog opakog testiranja termalnog trotlovanja samog procesora. Mada moram dodati i to da kada testirate termalni trotling i ventilatori dostignu 2000 obrtaja buka postaje zaista nesnosna sveukupno. Na sreću ovo nije nešto što će vam se često dešavati u normalnom radu ili tokom igranja pa ne morate o ventilatorima ni brinuti, ali sama pumpa je nažalost veoma iritantna.



Zaključak je problematičan dosta, performanse su odlične i ovde mogu lako dati proizvodu zlatnu medalju, ali problemi sa softverom i zaista velikom bukom u radu pogotovo za ovaj novac me navode na dodatak zaključku da bi ovde trebalo ipak sačekati sa kupovinom do potencijalnog rešenja ovog problema, koji je ipak neprihvatljiv u ovakvoj cenovnoj kategoriji koja se lagano graniči sa custom loop rešenjima.

81 views0 comments
bottom of page