top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG Raikiri Pro kontroler na testu!

Kod ovog Raikiri Pro kontrolera se generalno sve svodi na te najveće razlike i da li vama one opravdavaju i razliku u ceni od oko 60€, jer regularni Raikiri i kod nas košta isto kao i u EU, oko 100€, ovaj Pro ne nalazim kod nas ali košta oko 160€. Negde između se smestio i Xbox-ov Elite Wireless 2 kontroler, dakle nova generacija sa cifrom od 140€.




Najveći minus koji vidim kod Raikiri Pro modela je što zahvaljujući Microsoftu naravno on ne može biti bežično povezan na Series konzole, jer bi tada vrv bio prevelika konkurencija njihovom Elite 2 modelu. Ali ima tu još par stavki koje mi nekako nisu dovoljno Pro za ovoliki novac - pozadinski dodatni tasteri nisu modularni kao na Elite verziji a isto tako nema ni konveksnih i konkavnih magnet nastavaka za analoge, uz takođe nemogućnost menjanja maskica za Dpad, jer sve to onaj jeftiniji Elite 2 ima.


Asus se ovde fokusirao na potpuno nepotreban OLED ekran, koji generalno ničemu ne služi jer u softveru vi ne možete npr podesiti da bude stalno uključen u smislu da vam barem prikazuje inidikator baterije, a sam ekran se uključuje i gasi totalno nasumično koliko sam ja uspeo u toku testiranja da primetim.


Još jedna stvar koja mi se npr ne dopada u odnosu na običan Raikiri su pozadinski tasteri, jer na običnom su bila dva velika i mogli su se nekako i pritisnuti, sada su tamo četiri mala i mnogo ih je teže pritisnuti, jer su toliko sličnog oblika i zbijeni na mali prostor da će vam trebati dugi prsti da ih dohvatite i dosta vežbe da potrefite tačno koji je koji. Da je reč o onim palicama koje su vam bukvalno na jagodicama prstiju kada držite kontroler ergonomija bi bila savršena, ovako na sredini kontrolera su van domašaja u potpunosti.


Sve ostalo je isto kao i kod Raikiri base modela i ti delovi su sasvim ok, stim da mi ovaj Pro jedinu prednost pokazuje u malo većoj masi, zbog baterije naravno, i zbog toga deluje malo bolje u ruci.


Ja sam ga na PC-u koristio preko dongla, bezičnim putem i zadovoljan sam kako radi i to je ono što ga definitivno spašava, Xbox kontroleri će vam na PC-u raditi preko sporijeg BT-a, a ovaj ima i BT i 2.4GHz. Da li se doduše isplati dati toliko više za ovaj Pro model - moj odgovor je ne, zbog toga mu dodeljujem Bronzanu nagradu. Moja preporuka je da nabavite standardni Raikiri jer vam donosi 90% istih bitnih stvari kao i ovaj Pro, a onih par razlika vam neće skoro ništa značiti u praksi.




47 views0 comments
bottom of page