top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG Raikiri


Jedan od glavnih pokazatelja koliko je neki kontroler pro je svakako i softver, ja generalno ne volim Armory Crate, ali ne može se poreći da u ovom slučaju donosi jako korisne mogućnosti. Kada su analozi u pitanju, levi je uvek za kretanje, desni za kameru i tu možete postavljati granice dometa, mrtvu zonu kretanja i detekcije i sve to programirati ili prema predefinisam presetima ili ručno do najfinijih detalja.

Sa Okidačima je gotovo jednako, svakom možete individualno dodeliti procenat sile na procentu pritiska, snimiti potpuno odvojene vrednosti za levi i desni ili jednostavno uraditi miroring jednog.

Naredna sekcija vam otvara mogućnosti sa pozadinskim M1 i M2 tasaterima gde opet možete simulirati neke od onih glavnih, pod uslovom da vam je ovako brže doći do njih, ili ih programirati da menjaju oseljivost analoga i trigera. Ja npr kod ovih stavim RB i LB, kako bi mi kažiprsti uvek bili samo na trigerima.

A kada je vibracija u pitanju ova sekcija je takođe interesantna jer intenzitet možete podesiti procentualno po uglovima kontrolera. Ovde nažalost nema vibracije u trigerima, pošto to MS ne dozvoljava na third party kontrolerima, moj originalni Xbox kontroler ovo ima ali verujte da se koristi u 3 igre ukupno - playstation je ovaj deo ipak odradio fenomenlano sa svojim adaptivnim trigerima.

I što se rasvete tiče tu nema šta puno da se kaže, ili koristite presete ili sami pravite svoj miks u Aura creatoru.


I generalno kod samog kontrolera nema puno filozofiranja, jer je i sam kreiran kao jednostavniji način navigacije kroz igre od miševa i tasattura u poređenju naravno. Pa je tako i ovde - komfor je nešto bolji kod ovog modela u odnosu na originalni Xbox kontroler. Tanji je, ima manje mesa, lepše teksture pod prstima pogotovo na pozadini, ali opet i ovo je subjektivno vezano samo za stari XBOX ONE kontroler, dok ovi Series modeli i to imaju kvalitetnije odrađeno, pogotovo to sa teksturama.

Meni kabl ne smeta, ovde je tačno 3 metra dug, ali ako vama smeta onda pogledajte i nešto skuplju Raikiri PRO verziju koja pored vajerlesa donosi i dodatne tastere za programiranje itd.


Ako ste kežual igrač koji igra platformere i forzu i slično ovakav kontroler vam uopšte ne treba, a ako vas privlači ta kompetitivna strana gejminga a nekim čudom ste alergični na tastaturu i miš, ovaj kontroler je tada savršen izbor za vas. Cenu kod nas ne znam, ali vidim da u Evropi trenutno ide za oko 100€. Bazne verzije originalnih kontrolera su danas oko 70€-80€ u proseku i ovo je zaista mala doplata u odnosu na to pogotovo koliko dodtanih mogućnosti i tjuniranja vam donosi! Na kabl gledajte kao na sredstvo za postizanje najniže moguće latencije u ovom slučaju, i zbog toga ovaj ROG RAIKIRI od mene lagano dobija jednu ZLATNU medalju!




43 views0 comments
bottom of page