top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE

ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX Encore je najnovija revizija APEX ploče koja je specijalno prilagođena najnovijoj Intel 14oj generaciji procesora i njihovoj neverovatno visokoj potrošnji i danas zajedno gledamo čime se to sve ovaj model hvali i kakva je pločica generalno.
Sa očekivanom cenom od oko 900€ ova ploča predstavlja jedan od top primeraka Asusove najjače MAXIMUS serije, ali kao i uvek specijalno prilagođena za overklok. Do sada su APEX modeli uvek nudili vrlo sličan VRM dizajn kao i najmoćnije Maximus Extreme ploče pa je i ovde situacija vrlo bliska tome.


Ukupno 24 timska power stejdža, bez dublera koji se inače koriste na pločama nižeg ranga, i ukupno 24 105 Amperna MOSFETA najvišeg kvaliteta su uklopljeni ovako u cilju što boljeg obuzdavanja najnovijeg Core i9 14900K procesora koji u ovoj generaciji dolazi sa nekim zaista nenormalnim zahtevima, ne samo za overklok, nego i za neki normalan rad kada mu se skinu svi TDP limiti npr. Dobro je znati da jedna ovakva ploča ipak može da obuzda takvu zver.


Ploča još dolazi i sa ukupno 3 PCIe 5.0 slota, glavnim M.2 za najbrže SSD-ove što već danas možete i isprobati, i dodatna dva u vidu grafičkih PCIe 5.0 slotova, što će nekada u budućnosti biti interesantnije kada nam takve grafičke uopšte i stignu.


APEX ploče su dobro poznate po samo 2 RAM slota i ovde je stavr u tome da ovakva kombinacija ima mnogo više smisla na jednoj overklokerskoj ploči zbog eliminacije latencija, manje fizičkih vodova takođe omogućavaju i to da memorija koju ugradite može posle drastično jače da se overklokuje od situacije koju bi imali na pločama sa 4 slota npr.


Sa punom podrškom za ne binarne kitove čak će i ova dva slota omogućiti ugradnju i do 96GB RAM-a i to na fabričkim brzinama od 8400 MHz i više. Dakle ovo je baš ekstremna podrška za DDR5 memoriju. A da vam se takva memorija bukvalno ne otopi u radu pobrinuće se ovaj RAM kuler koji ASUS poklanja u pakovanju.


Možda se primetili da ploča ima samo tri M.2 slota na sebi, bez brige jer ROG DIMM.2 dodatak koji se ugrađuje pored RAM-a dodaje još dva Gen4 slota sa jako debelim hladnjacima, pa ćete imati ukupno 5 M.2 slotova na ovoj ploči, plus ako je sistem očekivano hlađen nekom custom loop solucijom, ovi diskovi će biti lako dostupni. Neće biti potrebe da rastavljate čitav sistem hlađenja da dođete do njih.


Ono što je potpuno redizajnirano na ovoj ploči i sada ima mnogo više smisla nego pre je ovaj overklokerski ćošak na gorenjem desnom delu gde imate apsolutno sve manuelne opcije za OC koje će vam ikada zatrebati, samo sada mnogo lepše organizovane. Pre je to bilo razbacano po čitavoj matičnoj gore, dole, na boku itd. A ASUS je čak implementirao i detektore vlage ili kondenzacije na ključim lokacijama, koji će vas vizuelnim LED signalima obaveštavati u realnom vremenu.


Bitno je znati i to da ako nešto baš jako zabrljate u BIOSU, ova ploča ima i dodatni BIOS čip kao rezervu, što je manje više standardno na OC pločama najviših klasa.


Ova ploča takođe obećava i punu podršku za WiFi 7 tehnologiju, koja opet sama po sebi obećava mnogo dobrih i lepih stvari, ali se ništa od toga ne može ni probati niti testirati u praksi trenutno, jer će WiFi 7 zvanično biti lansiran tek nagodinu, vrv u drugoj polovini 2024 - tako da eto, šta više reći o tome.


Pošto ni ASUS a ni domaći uvoznik Intela nisu obezbedili procesore 14-te generacije na test sa ovim pločama, sva sreća pa podržavaju i starije čipove poput mog Core i5 12600K modela, ja sam ga ubacio ovde i dobio sam ove neke standardne vrednosti. Overclock nisam radio jer nemam baš pri ruci cisternu tečnog azota niti se generalno bavim takvim stvarima inače - tako da što se toga tiče ovo smatrajte samo kao nekim pregledom ovog novog modela matične.Treba definitivno imati u vidu da ovo nije ploča za prosečnog korisnika, već za hard core overklokere, ne znam iskreno koliko takvih i ima uopšte na ovim prostorima, ali znam definitivno da postoji matična ploča za njih - dakle ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE.56 views0 comments

Comments


bottom of page