top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG FUSION II 500

Updated: Apr 15, 2022

Danas je na redu jedna svetska ekskluziva u vidu najnovijeg ASUS ROG headseta. U ovom prelepom pakovanju nalazi se najnovija, druga Fusion generacija ROG headseta sa oznakom 500. Pre nešto više od 4 godine, kada sam još radio u Benchmarku, na testu sam imao originalni Fusion 300 model koji je u to vreme doneo neke nesvakidašnje elemente u kategoriju gaming headsetova. Ostanite samnom do kraja ovog videa da proverimo zajedno što se to ovako dugo krčkalo u ASUS kuhinji pa tek sada u 2022-oj dobijamo naslednike ove Fusion serije!Glavna stvar kojom se ASUS ovde hvali na kutiji je barem po meni ovaj Hi-Res Audio sertifikat, za čije dobijanje slušalice moraju zadovoljiti i prevazići određene norme i specifikacije, kako kod reprodukcije tako i kod snimanja zvuka u slučaju headsetova - to vam u startu govori da se na drajverima i mikrofonu nije smelo štedeti.Na pozadini pronalazim informaciju o najnovijoj generaciji Sabre ESS 9280 Kvad DAK čipa, koji se ovde specifično koristi za tzv pročišćavanje lossless audio materijala. Tu je još i mogućnost korišćenja veštačke inteligencije za izolaciju glasa u prostorijama sa puno pozadinske buke - što zvuči malo neverovatno ali proverićemo i to.


Međutim ono što se meni ovde dopada je odvojena kontrola za glasnoću zvukova iz igre i voice chat-a, što znači da čet možete podesiti da bude dominantan ako vam tako više odgovara - ovo doduše radi samo na PC-u pošto pretpostavljam da se oslanja na teamspeak ili discord.Kao možda i najvažnija stvar - mikrofon se nalazi na headsetu samo ga ne vidite jer je u potpunosti integrisan, a ne znam da li treba dodatno naglašavati da njega koristim za snimanje ove naracije - kao i u skoro svakoj headset recenziji.


Sam headset izgleda skupo i kvalitetno čak i pre nego što pod prstima osetite materijale od kojih je kreiran a koji u potpunosti potvrđuju sve ovo. Na ovim pozadinskim panelima nalazi se čak i RGB rasveta, koja je jako lepo sakrivena i koju u analognom modu naravno nećete viđati ali koja isto tako u njegovom USB modu izgleda vrlo elegentno kada je uključite.


A kad smo već na toj pozadinskoj sekciji samog headseta mora se skrenuti pažnja i na ove tastaere i potenciometre. Svaki od njih je savršeno pogođenih dimenzija, niti premali ali ni prevelik. Na levoj slušalici imate prekidač za mikrofon i točkić za glasnoću koji kada pritisnete aktivirate i virtuelni 7.1.Na desnoj slušalici opet imate prekidač za prebacivanje iz PC moda u konzolni i obrnuto i točkić kojim podešavate da li želite da vam ovaj headset glasnije reprodukuje glasovni čet ili zvukove iz igre. Ponavljam ovo radi samo u PC modu.


Same slušalice možete rotirati i postaviti u tzv flat poziciju što je super kada pravite pauzu tokom igranja, a naravno sam rajf kojim podešavate veličinu svojim izvlačenjem otkriva i dodatne ROG ukrase kojim je prošaran, slično kao na originalnoj Fusion seriji. Ovo je jako lep detalj.


Fabrički jastučići na headsetu su ovi od najfinije proteinske kože, vema mesnati, zaista prelepi na oko i na dodir, međutim ASUS zna da ovo nije uvek najbolji izbor pa se u dopunskoj kutiji nalaze i ovi platneni ili hibridni ROG jastučići koji manje zagrevaju lice ali imaju i smanjenu pasivnu izolaciju zvuka.


Kada je u pitanju kvalitet zvuka na ovom headsetu, o tome se ne može ni pričati bez same priče o Armory Crate aplikaciji i njenim mogućnostima. Pre svega fleksibilnost podešavanja audio preseta je neverovatna, postoji generalni preset gde birate namenu i onda ako npr izaberete Gaming dobijate dodatni preset u kojem birate žanr igre za koju želite da se zvuk prilagodi. Kod Music preseta dobijate naravno odabir muzičkih žanrova. Osim toga Fusion II 500 može u akustični prikaz uključiti i reverb ili eho efekat koji takože možete dodatno tjunirati po tipu prostorije i intenzitetu.Bass boost, Compressor i Voice Clarity su sve dodaci koje možete ubacivati na postojeće već tjunirane audio efekte i sva tri rade vrlo dobro.


Mikrofon u USB modu poseduje tri stavke podešavanja, od kojih je prigušenje buke veštačkom inteligencijom i najvažnije i evo i jednog lepog primera iz prakse.Dakle, ako na kraju zanemarim samo činjenicu da meni u momentu snimanja ovog videa nije poznata cena pa ne znam gde se konkretno ovaj headset pozicionira - ja mu dajem Platinum nagradu jer je svime prikazanim apsolutno zaslužuje. Ovo je jedan od najbolje zaokruženih headsetova koje sam u 2021-oj godini testirao, iako je lansiran u ovoj sada aktuelnoj dve i dvadestdrugoj. Videćemo šta nam još donosi ova godina i baš me interesuje da li će bilo koji headset moći ovom da izađe na crtu.

5 views0 comments

Comentarios


bottom of page