top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG CROSSHAIR X670E EXTREME RECENZIJA

Šta reći o matičnoj ploči koja u imenu ima EXTREME DVA PUTA ...

Znam da je fora već verovatno i izlizana, ali najnovija ASUS ROG Crosshair X670 Extreme Extreme je zaista ploča najviše klase, koju bi u budućnosti mogla nadfmašiti tek neka Glacial varijanta, ako se ista ikada i pojavi, ali opet će to biti ista ova ploča samo sa EK rashladnom solucijom.Dakle reč je apsolutnom flagship modelu najnovije AMD AM5 platforme za ZEN4 procesore koja dolazi sa ultra moćnom VRM solucijom od 20+2 Timska power stejdža, neverovatnim mogućnostima overkloka, zaista impresivnom plejadom dodataka i vrhunskih portova pa čak i revolucijom među RGB rasvetom zahvaljujući novom AniMe Matrix panelu sa microLED implementacijom.


Ko su potencijalni korisnici ovakve matične ploče - reč je budimo realni skromnijoj demografiji korisnika koji se u startu odlučuju za jedan od dva najjača Ryzen 9 procesora, vrv već poseduju ili planiraju sve to ukrasiti nekom custom loop solucijom vodenog hlađenja i generalno nisu nešto preterano štedljivi kada su ovakve stvari u pitanju.


Kada je konktreno ovaj primerak ploče u pitanju primećujem jednu izvanrednu dizajnersku stvar koju su promenili u odnosu na npr Maximus Extreme a tiče se OLED panela. Naime ovde više nije M.2 SSD slot već samo OLED ekran i ovo meni kao recenzentu olakšava neke stvari.


Još jedan od razloga za eliminaciju ove M.2 pozicije je i inkluzija novih add in kartica koje korisnicima ubrzavaju i olakšavaju izmenu M.2 SSD-ova ali i dodatno proširuju kompletno SSD iskustvo uvodeći inovacije u PCIe 5.0 čak i pre nego što je ovaj standard uopšte i iznedrio svoje prve konzjumerske proizvode.


Pored ROG GEN-Z.2 kartice koju smo videli i kod X670E GENE ploče, tu je i ova specijalna ADD IN karta za još jedan PCIe 5.0 disk, dok na dnu matične imate još dva u istom PCIe 5.0 formatu. A čak su i oba grafička slota sa ovim metalnim pojačanjima u PCie 5.0 formatu, međutim ovaj donji ćete vrv koristiti samo za pomenutu ADD IN karticu - a ja sad naravno dok editujem ovo vidi da sam je snimio u pogrešnom slotu.


Overclock mogućnosti ove ploče nisu mnogo drugačije u odnosu na ono što smo videli kod GENE modela, i ponovo imamo softverski i hardverski deo. Softverski je naravno u BIOSU i nudi pregršt opcija od AI overkloka koji sve radi sam i prilagođava se vašem sistemu maksimalno, preko Asinhronog overkloka koji razdvaja CPU taktove od iGPU-a, Memorije i Infinity Fabric-a pa sve do precision boost overdrive poboljšanja gde ASUS nudi svoje pažljivo tjunirane specifikacije i podešavanja kako bi procesor dobijao stabilniji napon i postizao ali i duže održavao još veće taktove. Hardverski deo je opet na samoj ploči i satstoji se od sedam tastera i prekidača koji vam između ostalog omogućavaju Hard Reset mogućnost, aktivaciju Slow mode režima kao pripremu za ekstremni OC, Safe taster koji automatski bootuje Safe Mode, RSVD prekidač koji omogućava boot i na temperaturama ispod -120 stepeni, BCLK tasteri za precizno manuelno tjuniranje itd ovaj deo sam čak i prepisao iz onog za GENE model, ali to nije bitno toliko jer ovo su mogućnosti - sposobnosti ove ploče su neuporedivo veće jer je reč naravno o Extended ATX monstrumu koji je imao mnogo više prostora na PCB-u za smeštaj daleko ozbiljnije VRM sekcije.


Ono što se kod Extreme modela posebno razlikuje je i podrška za već pomenute custom loop solucije, sa pregršt hedera za dodatno napajanje profesionalnih pumpi, merenje protoka tečnosti pa čak i merenje temperatura tih tečnosti pri ulasku i izlasku iz samog bloka. Čak je i ovaj kontroler ventilatora koji dobijate unutra jako bitan deo svega toga - jer dolazi sa dodatnim senzorima za temperature, kontroliše sve ventilatore u sistemu, RGB rasvetu itd - dakle ono extreme extreme ima sve više i više smisla.


Kastomizacija ili prilagođavanje korisniku na ovom modelu pomera granice svega do sada viđenog na ovakvim maximus ili crosshair pločama. Ali izdvojiću ovaj Anime Matrix ekran, za koji možete koristiti presete i editovati raznobojne animacije kao u nekom video editoru, i OLED ekran koji je u ovoj generaciji dobio i neke vrlo korisne dodatne mogućnosti. Naravno i on može biti podloga za neki vaš omiljeni GIF ili animaciju, ali mnogo korisnije je imati monitoring bitnih aspekata PC-a, pogotovo kada nadograđujete bios npr gde možete pratiti kako čitav postupak teče, čak i kada je ostatak PC-a neresponzivan.I onda ako vam na kraju kažem da sam za video izdvojio tek one najznačajanije i možda i najzanimljjvije mogućnosti za ovakav format prikaza, a da je još mnogo toga ostalo na samom ASUS sajtu da dodatno istražite i proučavate - onda ova ploča u potpunosti i uspeva da opravda to što se u imenu dva puta pominje EXTREME. Za ovakvu ekstremnu ekstremnost ASUS ROG CROSSHAIR X670 Extreme EXTREME od mene dobija čistu i potpuno zasluženu Platinum nagradu!66 views0 comments

Comments


bottom of page