top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS PROART PA279CV RECENZIJA


Monitor koji vam danas predstavljam pripada specijalnoj ASUS ProArt seriji, koja se u odnosu na Tuf Gaming i ROG ne fokusira na gejmere već sve svoje resurse usmerava na kvalitet prikaza, tačnost boja i samim tim cilja vrlo specifičnu klijentelu koja na jedan ovakav monitor gleda kao na alatku od koje može pristojno zarađivati za život. Stim u vidu, svaka priča o ceni predstavlja tek priču o inicijalnom ulaganju u posao i ako ste neko ko je dobar u tom poslu onda za vas jedan ovakav monitor može predstavljati samo pametnu investiciju.


PA279CV je 27-inčni model iz poslednje ProArt serije, koji se može pohvaliti 4K rezolucijom na 27“-nom IPS panelu i gustinom prikaza od 163 piksela po inču. Gejmerski monitori ove cenovne klase obično imaju oko 90 piksela po inču pa i ovo jasno pokazuje koliki značaj ovakav monitor ima za kreatore i profesionalce.


Ugrađeni panel poseduje nativnih 10bit-a, što znači mogućnost prikaza preko milijardu boja i njihovih nijansi, uz dodatak veoma temeljne fabričke kalibracije koja za posledicu ima i fabrički Delta E prosek od ispod 2, mada ASUS je ovde čak i vrlo skroman budući da je primerak kod mene na testu imao Delta E prosek od 0.42 što je neverovatan rezultat. sRGB i REC.709 palete boja imaju svoje specifične modove sa 100% tačnosti prikaza a sam monitor još omogućava i detaljne mogućnosti podešavanja 6 boja, u odnosu na samo 3 kao na većini modela ove cenovne klase, uz dodatak jako finog tjuniranja Gama vrednosti od 1.8 do čak 2.6 što ja npr. još nisam viđao ni na monitorima koji su bili čak i 3x skuplji od ovog.


Od video konekcija ProArt 279CV koristi dva HDMI 2.0, jedan DisplayPort 1.2 i USB-Type C koji pored funkcije istovremenog prenosa slike, zvuka, i podataka poseduje i PowerDelivery standard od 65W pa može da napaja neke laptopove. Za one malo praktičnije namene tu je i USB Hub sa ukupno 4 USB 3.1 konektora. Dva konektora su na dnu uz video konekcije, a druga dva su na boku, doduše uz PIVOT mogućnost svi su podjednako lako dostupni korisniku.


Ono što je kod ovog monitora specifično je da njegov okvir na dnu poseduje ovakve oznake poput onih na lenjirima, koje će profesionalcima poslužiti prilikom poravnjavanja i formatiranja sadržaja koji se kreira na samom ekranu. Nativno su zbog dimenzija panela podržani A4 i B5 formati, dok npr. 32-inčna verzija ovog monitora omogućava još veću fleksibilnost. Taj monitor je takođe kod mene pa ćemo ga gledati u jednom od narednih videa.Nakon što smo obradili sve vezano za sliku, red bi bilo da se pomene malo i kvalitet izrade. Postolje monitora je veoma masivno i drži ga savršeno u mestu a pritom mu omogućava dosta stvari koje prevazilaze ono što viđamo na običnim gejming modelima. 15cm je raspon podešavanja visine što se postolja tiče, međutim swivel mogućnosti idu do maksimalnih 45 stepeni u oba smera, pivot sa jasno izraženim podeocima do 90 stepeni u oba smera i tilt koji u minus ide do normalnih 5 stepeni jer nikome više od toga ne može ni da koristi, ali zato u plus ide čak 35 stepeni. Ovakve brojke može samo da nadmaši neka custom ruka koju bi ionako kupovali odvojeno.


Za kraj sam ostavio najbolji deo – cenu koja za ovaj 27-inčni model iznosi tek 530€ na Evropskim tržištima. Iz svega navedenog ja prvi bih pomislio da monitor košta barem 700 do 800€, međutim ovih 500tinjak evra za sve što ovde dobijate je i više nego povoljno, a činjenica da ćete od ovakvog monitora moći pristojno zarađivati a pritom u startu nećete osetiti jak udarac na budžet je dovoljna da mu dodelim moju Zlatnu nagradu. Očekujem da 32“-ni model nadmaši ovaj pa Platinu držim u pripravnosti, ali videćemo. Zato obavezno morate pogledati i tu recenziju. A da bi bili u toku sa svim tim recenzijama – pa pretplatite se na kanal, pozvonite na to zvonce i imaćete ekskluzivnu šansu da napišete PRVIII i da vaš komentar nekim čudom i zaista bude prvi na nekom od narednih klipova, to je ipak nešto što se ne propušta.

38 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page