top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ProArt PA278QV

Danas za vas obrađujem jedan ozbiljniji monitor, dakle za content kreatore, dizajnere, fotografe i videografe. Naravno kao i uvek ovako nešto mi uvek stigne iz ASUS portfolia i njihove ProArt serije proizvoda. Model na današnjem testu je PA278QV i sudeći po web prezentaciji i odeljku za osvojene nagrade ovo je možda i jedan od najbolje ocenjenih modela do sada. Međutim ako samo bacimo pogled na cenu ovog modela, i brzinski pogledamo ovu ilustraciju njegovih mogućnosti i dodataka – u trenutku je jasno da se radi o možda i najboljoj kupovini trenutno!

Šta je ono što ovaj monitor poseduje a gotovo nikad tako nešto ne viđamo na profesionalnim monitorima – 75Hz-no osvežavanje. Znam šta ćete svi sada pomisliti – pa ASUS ima i 360Hz-ne IPS panele. To je istina, ali paneli u gejmerskim monitorima iako fabrički kalibrisani, ipak ne poseduju ovakav kvalitet prikaza, niti bi takvu monitori ikada mogli ići po ovako niskoj ceni kao ovaj. Jednostavno je, ASUS ovde ulaže mnogo u saradnju sa Calmanom, koji zatim kalibriše panel i stavlja svoj sertifikat, pa onda imamo i pažljivo tjuniranje REC.709 i sRGB tačnosti prikaza boja, sve to nas na kraju dovodi do fabričkog nivoa kalibracije koji dobijate na ovom papiru kao potvrdu – kod ovog primerka Delta E odstupanje je 0.27. Znam da velikoj većini vas ovo možda ne znači mnogo, ali pretpostavljam da je onima koji monitor koriste da im zarađuje novac vilica trenutno na podu. Zato i ne čude one silne nagrade.


Dakle osim toga što je apsolutno savršeno kalibrisan i poseduje 75Hz-no osvežavanje sa podrškom za Freesync, ovaj model poseduje i prefinjenu gustinu piksela zbog svoje 1440p rezolucije na 27“-nom panelu. Ja lično koristim ovakvu kombinaciju i ne bih je menjao nizašta, ali bih iskreno menjao moja dva monitora za jedan sa ovakvim kvalitetom prikaza.


Sledeća vrlo bitna stvar su naravno konekcije, PA278QV je vrlo bogato opremljen što se toga tiče i donosi vam kvalitetni DualLink DVI, HDMI, DisplayPort u full i mini izdanjima, USB HUB sa 3.1 Gen2 brzinama prenosa kao i audio ulaz ali naravno i izlaz. Iako monitor dolazi sa odličnim postoljem, činjenica je da će ga profesionalci najverovatnije montirati na neku monitorsku ruku, pa je tu i VESA podrška. Ali ako vam to nije plan njegovo postolje takođe nudi punu fleksibilnost podešavanja visine, nagiba, orijentacije i slično.


Što se tiče dodatnih kreatorskih mogućnosti, monitor naravno poseduje predefinisane profile za SRGB i REC709, donosi vam i opciju virtuelnog formatiranja sadržaja i pripremu za štampu A4 i B5 formata, uz vrlo korisno prisustvo tzv virtuelnog lenjira i mreže za poravnjavanje.Dakle gomila korisnih stvari za dizajnere, savršena fabrička kalibracija koju nećete morati dodatno plaćati ekspertima ili se mučiti sami nakon kupovine, varijabilno osvežavanje slike sa pozadinskom PWM rasvetom panela, odlične mogućnosti profesionalnog formatiranja sadržaja, kvalitet izrade, super povoljna cena … šta uopšte možete zameriti ovom monitoru i kako mu ne dodeliti Platinastu medalju koju itekako zaslužuje.

34 views0 comments
bottom of page