top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ProArt 329CV Recenzija

Upoznajte ASUSov 32-inčni ProArt monitor iz najnovije Proart CV serije, za koji sam ja u početku mislio da je samo uvećana verzija onog 27-inčnog modela, međutim tokom testiranja ispostavilo se da je ovaj monitor nešto poput sveobuhvatnijeg nastavka na 27-icu.

Sve što sam vam kod manjeg modela prikazao manje-više važi i ovde, ali je podignuto za još jedan nivo iznad. Ako krenem od samog dizajna generalna izmena koja je najviše prijala mojim očima svakako je prelazak na potpuno crnu boju postolja, što je učinilo da ovaj monitor izgleda još ozbiljnije.Ja definitivno nisam imao predstavu kolike su trideset dvojke zaista, pa ćete verovatno u kadrovima viđati kako mi sam monitor malo i beži van scenografije studija u kom snimam, jednostavno je prevelik. Na toj dijagonali zadržana je 4K rezolucija IPS panela, što naravno rezultira manjom gustinom piksela, ali ne i toliko malom da naruši veoma kvalitetan prikaz koji ovaj monitor može ponuditi.


Kao što sam u prethodnoj recenziji i pomenuo, ovaj model od 32“ donosi nešto obimniju podršku za formatiranje sadržaja koje kreirate, jer zbog veličine panela dozvoljava da bolje prikažete originalan izgled određenih formata za koje masterujete sadržaje.


Jedna stvar za koju nisam mislio da je moguće nadmašiti je svakako kalibracija samog panela, iako ASUS i dalje na sajtu navodi da je Delta E prosek manji od 2, to nikako ne može zvučati toliko impresivno kao kad vidite da je 329CV fabrički kalibrisan na Delta E od samo 0.31. Ja znam da većina vas koji pratite moj kanal nije detaljno upućeno u značenje ovakvih brojki, ali reći ću samo da je potreban jako kvalitetan panel i veoma skupa oprema, kao i angažovanje nekog profesionalnog kalibratora sa velikim iskustvom kako bi se postigao ovakav rezultat kalibracije.


Ja npr kada radim one normalne recenzije nešto običnijih monitora koristim neki polovni kolorimetar, koji je tu tek da očita osnovne vrednosti, ali teško da bih sa njim mogao ostvariti ovakav rezultat. Tako da ovo u jednu ruku govori i da je monitor sam po sebi veoma usko fokusiran na malu grupu kupaca koja će znati tačno zbog čega kupuje ovakav monitor.


Pošto je reč o profesionalcima koji verovatno žele što čistiju radnu površinu, ASUS je kod ovog 32-inčnog modela u kutiju ubacio i ovaj nosač kojim monitor montirate na samu ivicu stola, da vam ono njegovo postolje ne oduzima dragoceni prostor. Ovo je već taj sledeći ili viši nivo brige o kupcu, jer se razmišljalo i o samoj produktivnosti osobe koja će monitor koristiti.
Svi znamo da je Mac Book Pro jedan od najpopularnijih izbora profesionalnih video i foto editora, a ASUS je tu činjenicu iskoristio da ugradi 90W-tni USB Type C koji sada može bolje podržati gotovo sve profesionalne laptopove kako bi preko samo jednog kabla mogli napajati uređaj, prenositi sliku i zvuk ali i podatke, jer ovaj Type C se dalje nastavlja na 4 USB Type A konektora za povezivanje raznih dodataka. Pored ovih konekcija tu su još i dva HDMI ulaza, sa regularnim DisplayPortom pune veličine za one standardne uređaje i računare.


Sve u svemu monitor je nadmašio apsolutno sva očekivanja koja sam imao. Razlika u veličini i masi ovog od 32 inča i prethodnog od 27 je enormna i ovo je ona definitivna solucija gde je ASUS mogao da pokaže sve adute ovakve ProArt klase uređaja. Sama cena od oko 800€ i više je nego razumna za kvalitet koji ovde dobijate i kao sjajan nastavak na manji model od 27 inča ovaj od 32 bez problema odnosi moju najjaču Platinum nagradu sa potpunom zaslugom.

18 views0 comments

Comments


bottom of page