top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS MAXIMUS Z690 HERO + Intel Core i5 12600K

Updated: Apr 15, 2022

Danas za vas ponovo jedan Alder Lake test u paru sa testom ASUS matične ploče i usudio bih se reći da je ovaj mnogo bitniji od prethodnog pošto je danas na repertoaru Intel Core i5 12600K. 12600K procesor nije bitan samo sa stanovišta cene ovog proizvoda nego i zbog činjenice da ovaj čip zaista može da pokaže šta je ova nova Intel platforma u stanju da uradi u praksi.12900K testiranje je proteklo u blago rečeno katastrofalnoj atmosferi – taj procesor jednostavno ne može da funkcioniše bez nekog ekstremnog hlađenja i sva ona silna termalna trotlovanja su meni barem pokvarila celokupan utisak o tom čipu.


Danas na svu sreću neće biti takvih situacija iako za testiranje koristim identičan hladnjak – naime Core i5 dolazi sa deklarisanim TDP-om od 125W kao i 12900K ali mu onaj otključani TDP ne ide preko 160W. Da bi test protekao još bolje dodao sam i još moćniju ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO matičnu ploču i naravno isti onaj Kingston DDR5 RAM, kao i Kingston KC3000 SSD.Uglavnom kada sve uzmemo u obzir zamenio sam samo ploču i procesor. Z690 HERO ploča je jedan prilično interesantan proizvod ako smem da primetim. Sa cenom od oko 670€ verovali ili ne ova ploča predstavlja entry level model MAXIMUS serije. MAXIMUS serija je doduše krema ASUSove ponude pa i to definitivno igra bitnu ulogu. Strix E je imala 18+1 power stage dizajn, a HERO dolazi sa 20+1 dizajnom takozvanih teamed power stage-eva od čak 90 Ampera što je drastično uticalo i na neke od rezultata koje ćete videti kasnije.


Konfiguracija slotova na ovoj ploči je totalno drugačija nego na STRIX E modelu, pošto ovde imamo dva grafička slota u novoj PCIe 5.0 verziji, dok su M.2 slotovi na ploči PCIe Gen3 i Gen4. Uključena ROG Hyper M.2 kartica je kreirana za drugi grafički slot i ona ga deli na x4 kroz x4 format rada kako bi dva ležišta u njemu imala modernu PCIe Gen5 podršku. SLI ionako više ne postoji pa je ovo prilično dobra ideja. Znam da su ovo informacije od kojih vas može glava zaboleti, ali mislim da se ASUS ovde solidno snašao sa konfiguracijom.Kod HERO modela ploče ASUS koristi nešto vrlo zanimljivo u vidu ovog LED panela, RGB je u pitanju naravno i u praksi izgleda jako dobro, samo što je na skupljim pločama još zivahniji što se tiče boja i jačine tih LED lampica, ovde mi se pogotovo pod mojim studijskim reflektorima učinio malo prigušen. Nažalost nemam toliko dobru i skupu kameru da snimim kako u mraku izgleda.


Istakao bih i činjenicu da na pozadinskoj sekciji Z690 HERO ima i dva TypeC Thunderbolt 4 porta, što je isto znak da ploča pripada višoj klasi od Strix E modela. Ako želite moje iskreno mišljenje, rekao bih da će i STRIX E za oko 130ak evra zadovoljiti najveći broj korisnika, pogotovo ako se ide na procesor poput ovog današnjeg.


12600K – upoznao sam vas već sa njim na kanalu, 6 jezgara, 12 tredova i 4 efikasna jezgra sa svoja 4 treda ili u prevodu 10 jezgara i 16 tredova. Intel sa fino poigrao sa ovim brojkama, moram uvek da razmislim dvaput šta je tačno ispod haube pre nego što kažem ali da radi – itekako radi i to se i vidi u rezultatima. Štaviše, rezultati za ovaj procesor su me pogotovo oduševili kada sam ga stavio i na ploču sa DDR4 memorijom, ali držaću vas još u neizvesnosti što se toga tiče, pošto je drugi brend ploče u pitanju pa nećemo mešati danas sa ovim brojkama.


Ono što moram da naglasim je da ovoj matičnoj ploči treba malo bolji BIOS, tj. Da dva BIOSa koje sam imao priliku da probam nisu uopšte otključavali TDP ovog procesora iako sam ja tu opciju birao i koja je naravno i bila prikazana kao selektovana. Zato će neke od vrednosti koje ćete danas videti biti nešto umerenije u odnosu na ono što procesor zaista može da postigne.Pa tako temperature koje od početnih 29 stepeni idu do maksimalnih 69 stepeni na ovom ASUS Ryujin II hlađenju. Razlog za ovo leži u činjenici da sam izmerio 9.91W u mirovanju procesora i 124.6W pod maksimalnim opterećenjem. Kada prevedemo u megaherce, 12600K je nudio raspon od 700MHz u mirovanju do 4900MHz pri opterećenju. Boost nije išao jače od tih brojki nikada, ali kao što vidite ni temperature nisu ludovale. Sve u svemu ovo je doprinelo tome da Noctua ventilatori nisu ulazili u visoke obrtaje pa je i sistem bio skoro uvek potpuno nečujan tokom testiranja. Teamed Power Stage dizajn na ovoj ploči omogućio je da VRM temperature budu u vrednostima ispod 50 stepeni celzijusa.


Ono što je mene npr iznenadilo je da se 12600K u nekim od sintetičkih testova ponaša bolje od 12900K. Najbolji primer je wPrime 1024M benchmark gde je 12900K uporno izbacivao rezultat od preko 200 sekundi na 24 aktivirana treda, dok 12600K sa svih 16 tredova nudi neuporedivo manje vreme za obradu ovog benchmarka.5600X sam stavio tu za poređenje jer je razlika u našim radnjama između ovih procesora bila samo 1500 dinara. A to je malo preko 10ak evra. 5600X je originalno lansiran po mnogo nižoj ceni, ali u trenutku testiranja ovaj procesor košta tek malo manje od 12600K i to se takođe mora tako i računati. To vam je slično kao i situacija sa BIOSOM ploče kojem treba popraviti par problema koje ima, ali ja nemam kristalnu kuglu da vidim kada će to biti i da li će se to desiti.


Iz svega što je testirano da se zaključiti da ovaj 12600K predstavlja mnogo bolji deal danas, kod nas barem, jer su multitred performanse drastično jače od onih na Ryzenu 5 5600X i mogu lagano da pariraju 5800X modelu koji košta oko 90€ više. U narednoj recenziji ćete videti kakve performanse ovaj čip nudi kada mu se otključa TDP na oko 155W i stavi odzivnija DDR4 memorija.Single thread je takođe bolji kod Core i5-ce ali se to ne vidi baš nešto jako puno u većini igara, doduše ja sam većinu igara testirao na 1440p rezuluciji gde je grafička ipak izraženija. CS GO naravno pokazuje to savršeno, ali opet brojke nisu na nivou 12900K modela, nešto su niže. Valhalla mi je isto bila interesantna baš zbog te poslednje nadogradnje i ovde se 12600K ponaša isto kao 12900K – prosek od 81 sličice.


Ostatak testova pogledajte u nastavku – ponovo sam sve odvrnuo na maksimum, bez skaliranja i ostalih kerefeka – 1440p ULTRA i vozi Miško.

Pošto sam nekoliko dana proveo testirajući ove ploče i procesore bukvalno od jutra do sutra, ovu Z690 HERO ploču bih stavio na treće mesto, od tri ukupno testirane i naravno za to krivim aktuelni BIOS. Procesor mi je ostao zaključan na nešto nižim naponima i osnovnom TDP-u i nije mogao na ovoj ploči pokazati sve što može nažalost. Nema sumnje da će ovo svakako biti rešeno, pogotovo jer je reč o višoj klasi MAXIMUS serije, ali tokom mog testiranja nije, tako da će HERO model od mene dobiti SREBRNU medalju za sada. 12600K grabi ka najprestižnijoj nagradi ali ponoviću još jednom morate pogledati i naredni video u ovom Alder Lake nizu da vidite neke finalne domete ovog čipa pa vas pozdravljam do tada!

A vi naravno bacite jedan subskrajb i proverite gde će vas poslati ova dva predloga sa desne strane koje YouTube bira za vas.


39 views0 comments

Comments


bottom of page