top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS DIY PC - PC POWERED BY ASUS


Pozdrav svima danas se na repertoaru nalazi jedan od najčudnijih računara koje sam imao priliku da sklapam na ovom kanalu, reč je o tzv PBA mašini ili powered by ASUS a o čemu je ovde tačno reč!


Dakle ovde je danas reč o konfiguraciji koja kombinuje nekoliko različitih klasa ASUS proizvoda, ROG i TUF GAMING, a koji su razvrstani u veoma različite cenovne i kvalitativne kategorije. Iako deluje kao gotovo nemoguća misija da se sve ovo lepo uklopi, nemojte zaboraviti na moje magične prste koji će se maksimalno potruditi da današnji poduhvat bude uspešan.


U osnovi svega nalazi se MAXIMUS Z690 FORMULA - matična ploča koju krasi cena od skoro osam stotina evra i koja kao što na vrhu i vidite dolazi sa implementacijom EKWB kulera za integraciju sa super moćnim custom loop solucijama vodenih hlađenja. Osim toga ploču zbog ovako moćnih rashladnih performansi krasi VRM sa 20 plus 1 faznim dizajnom i 105 ampernim power stejdževima. Reč je o DDR5 verziji ploče sa jednim od najelegantnijih rešenja podrške PCIe 5.0 standardu preko ove add in kartice. Naravno ne treba zaboraviti ni 10Gigabitni LAN kao jedan od možda i najvažnijih dodataka danas - čisto da zaokruži koliko je ovaj model specijlan.


Sa procesorom pravimo prvi korak u teritoriju čudnog, svojevrsni Upside Down u vidu Intel Core i3 12100F solucije. Koliko god bilo komično stavljati ovakav procesor na matičnu ploču ovog kalibra 12100 je jedan neverovatno sposoban mališa koji pre svega nema umanjene single threaded perofmanse čak ni u odnosu na neki i9 koji bi više odgovarao ovakvoj ploči. Ono što ga koči da postane savršen budžestki editing ili striming procesor su 4 jezgra i 8 tredova. Sjajan za igranje ali ne za nešto više od toga.Što se tiče hlađenja vraćamo se tematskom TUF GAming brendingu sa LC 240 RGB solucijom. Ovde je reč o modelu koji sam ja već testirao ranije na kanalu i koji je ponudio zaista sjajne rashladne performanse čak i na moćnijem procesoru od ovog danas. Meni je npr stigao samo sa LGA1200 montažom za ovaj build, ali kao što vidite ASUS LGA1700 ploče imaju dodatne otvore i za to pa je ugradnja prošla bez problema.


Sa memorijom samo zalazimo još više u sferu čudnog jer je za ovaj build ASUS namenio T FORCE DDR5 memoriju na 5200MHz sa ogromnim CL40 latencijama. Ovu memoriju sam vam i odvojeno predstavljao na kanalu gde je testirana sa DDR4-kom na manje više identičnom ostatku komponenti i pad gaming performansi u odnosu na prilično običan DDR4 RAM na 3200MHz sa CL16 je bio ogroman, ali ako ništa drugo RGB svetli lepo i ima ove TUF oznake na sebi.


Grafička karta koja je namenjena da bude deo ovog sistema je famozna Radeon RX6500 XT i mislim da se bar ovde savršeno nadovezuje sa onim Core i3 procesorom - kako on sam nije sposoban za bilo šta više od običnog gejminga tako ni ova karta nema podršku za AV kodeke i dodatno cementira bilo kakav pokušaj namene striminga ili čak i običnog snimanja gameplay-a. Ali ako to ostavimo po strani ovo je jedna od najboljih ESports kartica danas budući da malo troši, malo se greje i nudi zaista sjajne performanse. Uaprena sa onim i3 modelom može biti sjajan izbor za igrače na jako ograničenom budžetu.


A da sama karta ne bi izgledala ružno kad se onako obesi u slotu tu je vrlo zgodno nazvan HERCULX dodatak koji predstavlja ROG tematski GPU držač a koji je pritom protkan najfinijim adresibilnim RGB-om. Kada se boja uklopi sa ostatkom komponenti ovaj držač izgleda vrlo fino.


Sve to je smešteno u ovo belo TUF GAming GT501 kućište čiju recenziju možete pogledati u odvojenom videu na kanalu! Naravno nakon što je sve lepo sastavljeno i upogonjeno red bi bio da vidimo kakve su performanse i rezultati u popularnim eSports naslovima.Krećemo lagano sa Genshin Impactom - ovo je jedNA od najpopularnijih igara i dalje i ovde itekako dolaze do izražaja performanse i temperature. Iako je GPU opterećenje između 50 i 70 procenata, karta će u praksi tek jedva prebacivati 40ak stepeni a glavni tehnički cilj, igranje u 60 fps-a na ovaj način ostvaruje bez ikakve muke ili problema.


Sledeći na redu je Fortnajt, gde se FPS prosek penje na neverovatnih 250 sličica i gde npr viđam dosta sličan rezultat hlađenja, sa prosekom temperature od 50ak stepeni. Tu i tamo se ventilatori i uključe ponekad, ali retko kad idu preko 1000 obrtaja što je u slučaju ove karte daleko od mogućnosti da proizvede bilo kakav zvuk.


CS GO zbog čitera ima mehanizme da spreči bilo kakav monitoring overlay, ali nešto mi govori da se igra najviše oslanja na procesor pa onda na sve drugo. Iz ovih brzih brojki na dnu rekao bih da imamo oko 200FPS-a u proseku.


U APEX-u se prema merenjima može videti da je ova igra jedina među popularnim pucačinama koja se više oslanja na grafičku a manje na procesor. Ali iako je 6500XT ovde bio daleko najviše opterećen karta je svejedno ostala nečujna svo vreme. Prosek FPS-a oko 144.

I na kraju Warzone sa prosekom od oko 100FPS-a i nešto umerenijim opterećenjem hardvera u odnosu na APEX legends.Jedna stvar koja dodatno dolazi do izražaja kod ovakvog tematskog PC builda je koliko vam Armoury Crate zaista donosi beneficija u ovakvoj situaciji. Ja kad testiram neku periferiju sam program deluje previše glomazan za samo jedan proizvod, ali kada se grupiše ovoliko različitih uređaja, i aplikacija ih sve redom prepozna i ponudi individualne sekcije za podešavanje istih, kao i mogućnost da sve prisutno sa RGB rasvetom bude upareno pa čak i kad vam ploča, ram i GPU nosač nude drugačiji tip RGB-a u odnosu na grafiku i All in One hlađenje - ovo je softver koji vam može jako puno pomoći, tj preuzeti mnogo toga na sebe, čime se vi ne bi ni trebali zamarati!


Dakle videli ste i kako se ovakva mašina ponaša u igrama i na kraju ovog videa ostaje još da se samo podele nagrade za predstavljene ASUS proizvode. Matična ploča predstavlja jedan od najzanimljivijih delova ovog builda jer kao ekstremni overkloker odnosi PLATINU a kao model sa EKWB implementacijom može poneti i SILENCIO nagradu za aktivno učestvovanje u spuštanju buke kompletnog računara.
Grafička karta je pre svega tiha i to joj obezbeđuje SILENCIO nagradu, dok su joj performanse negde za BRONZU najiskrenije.GT501 kućište takođe bez problema nosi Platinastu nagradu uz dodatak Silencio nagrade u ovom konkretnom buildu jer je mašina bila super tiha pod max opterećenjem.All in one Solucija TUF Gaming hlađenja - silencio za sjajnu tišinu u radu i zlato za performanse hlađenja.I možda i najveće iznenađenje ovde danas je HERCULX GPU držač koji osvaja SILENCIO za maksimalnu tišinu, ZLATO za sjajnu dobavljivost i tzv Value i PLATINU za super fini RGB.
540 views0 comments

Comments


bottom of page