top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

APEX JE VRH! ASUS ROG MAXIMUS XIII APEX Recenzija

U proteklih ko zna koliko godina unazad na mom kanalu ste videli razne klase matičnih ploča, sadržaj kanala je naravno uvek vukao ka onom najnižem spektru, a sada sa evolucijom svega toga, zahvaljujući partnerima poput ASUS-a mogu da vam predstavim i nešto egzotično. U ovom konkretnom slučaju reč je o interesantnoj ROG APEX seriji, APEX je sinonim za vrh ili vrhunac pa nije teško predpostaviti šta je cilj jednog ovakvog proizvoda.Ako bi morao da maksimalno pojednostavim uvod osvrnuo bih se na ono što vam je prvo upalo u oči - dva slota za radnu memoriju - to je zbog toga što je ROG APEX predviđena za ekstremni overklok. U takvim situacijama, kada se obaraju rekordi, nisu potrebne ogromne količine radne memorije, a prostor koji dodatni slotovi oduzimaju može se svakako pametnije iskoristiti.


Model naravno pripada MAXIUMS XIII seriji što znači da dolazi sa Z590 čipsetom i podržava kako 11-tu generaciju tako i 10-tu generaciju Intel procesora. Naravno na ovakav model se ne preporučuje stavljati ništa što nema čuveni K sufix - dakle uparivanje sa zaključanim modelima ne bi imalo nikavog smisla.Glavni fokus ove ploče je da se potencijalnim korisnicima ponudi idealno okruženje za overklok egzibicije. Tehnologija koja prožima jednu ovakvu ploču dopušta upotrebu termina egzibicije, jer je ploča opremljena manuelnim prekidačima koji vam omogućavaju da žonglirate između višestrukih BIOS-a, ukoliko na jednom od njih preterate sa eksperimentisanjem. Prekidač za pauziranje omogućava da pauzirate benchmark i u sred istog fino tjunirate određene OC parametre. Ukoliko znate da ste napravili grešku tu je i prekidač za hard reset. Meni omiljen je i Safe Boot switch. Svako ko je pokušao na Windowsu 10 ući u Safe Mod znaće tačno i zašto ovo kažem. A na ovoj izdvojenoj sekciji nalaze se džamperi za aktivaciju LN2 moda, koji sa sobom povlači i niz dodatnih opcija i mogućnosti koje se magično aktiviraju u okviru BIOS-a.


LN2 priprema je sa sobom povukla i specijalne detektore vlage koji se nalaze na pozadini i odvojeno prate situaciju oko procesora, RAM-a i PCIe slota, sa unapred podešenim upozorenjima o potencijalnom kratkom spoju, kako bi mogli da reagujete na vreme.

Naponska sekcija je propisno redizajnirana kako bi zadovoljila potrebe sada već i zloglasne 11-te generacije Intel procesora. Kreiran je termin takozvane Timske Arhitekture Napajanja gde svi elementi koji se ovde nalaze istovremeno sarađuju kako bi raspodela napona bila savršena, a samim tim rešen i problem zaista ogromnih temperatura koje su ovi Intel čipovi u stanju da proizvedu. Da bi sve prošlo u najboljem redu ploča je opremljena pre svega najvišom klasom komponenti, kao i zaista gigantskim pasivnim hladnjacima.A kad smo već kod gigantskih pasivnih hladnjaka, pogledajte šza sam pronašao malo južnije, na prvom M.2 slotu koji je inače predviđen za najbrže NVMe diskove četvrte generacije. Odmah do njega možete videti i prosečan pasivni M.2 hladnjak sa npr. prošlogodišnjih Z490 matičnih ploča.


Podrška za SSD-ove je ovde moglo bi se reći jedinstvena. Dva regularna M.2 slota su oba sertifikovani za PCIe 4.0 podršku, mešutim ako bih oba popunio sa Gen4 diskovima, onda se bandwidth grafičke spušta na x8 što je problem dizajna samih Intel procesora. Pored RAM sekcije nalazi se interesantan ROG DIMM.2 slot, koji vam omogućava da na ovakvu pločicu ugradite dva M.2 Gen3 SSD-a i pokrećete ih sa ove lokacije. Sve ovo je naravno pokriveno Alu hladnjacima i u radu izgleda vrlo elegantno.Generalna namena ploče povukla je sa sobom i par specijalnih integracija - U BIOSu vam je tako dostupan predinstalirani MemTEST86 u kojem možete putem jednog klika testirati overklok vaših RAM modula i sve to je u potpunosti automatizovano sa opcijom arhiviranja dobijenih rezultata u okviru samog BIOS-a.


Kada pokrenete Sistem na red dolazi druga vrsta integracije u vidu AIDA64 Extreme licence koju dobijate na poklon, a koja vam čak omogućava i integraciju sa OLED ekranima ASUS All in One kulera, kako bi sistemske informacije bile što atraktivnije prezentovane u realnom vremenu.Znate šta je meni ovde u stvari najinteresantnije kod ove ploče - od ovih informacija može da se zavrti u glavi svakako, ali od cene npr. neće. Naravno imajte na umu da je ploča vrlo specifična i ima usko usmerenu namenu u praksi, ali 450€ za koliko je viđam izlistanu po nekim od najvećih evropskih sajtova, zaista ne deluju previše za proizvod ovakvog kalibra. Šta više očekujte da će vas skuplje izaći neko custom vodeno hlađenje koje ćete morati staviti u sistem kako bi obuzdali npr 11700KF ili 11900K procesore. Tako da moram priznati da me je cena pozitivno iznenadila, jer ovo je ploča koja dozvoljava da bez bojazni pređete neke granice pri OC-u, koje na drugim modelima ne bi ni pomišljali preći.


Overklokeri već znaju i bez mene da je ovo proizvod koji pripada jedinstvenoj i specifičnoj klasi, pa ako volite da se igrate na takav način znate šta vam je činiti. S obzirom na cenu ovog modela i uopšte činjenicu da je ovo model za probranu klijentelu ja joj dodeljujem Zlatnu nagradu jer je u pitanju ploča koja vam svojim gotovo mehaničkim pristupom značajno olakšava upotrebu u praksi tako što nudi najtraženije prečice u vidu fizičkih prekidača. Osećaj sigurnosti je tu definitivno na višem nivou od onog na koji smo naviknuti.


57 views0 comments

댓글


bottom of page