top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

360 razloga ZA - ASUS ROG SWIFT PG259QNR

ASUS 259QNR predstavlja verovatno prvi monitor koji u praksi rešava nekadašnji veliki kamen spoticanja kod ekstremnih klasa gaming monitora. Ovde je u saradnji sa Nvidiom ugrađen najnoviji hardverski G-SYNC procesor za obradu varijabilnog osvežavanja i slike uopšte. Nekada je to značilo da ste pri kupovini bili striktno uslovljeni nabavkom samo i isključivo nVidia grafičkih karti kako bi sve radilo kako treba, međutim ova nova serija procesora dolazi i sa punom podrškom za AMD Freesync Premium standard preko identičnih konekcija. To znači da će njegov neverovatan raspon osvežavanja koji počinje od samo 1 Hz i ide sve do maksimalnih 360 Hz moći koristiti karte oba tabora. Treba istaći i to da za 360Hz morate koristiti isključivo DP konekciju, jer na HDMI dobijate maksimum od 240Hz.

Verzija koja se našla na testu kod mene izdvaja se po slovu R na kraju imena, što u praksi znači da monitor podržava i specijalnu Nvidia Reflex tehnologiju aktivnog analiziranja latencija pri igranju. Na testu je nedavno bio Asusov ROG Keris miš koji podržava istu tehnologiju i koji je potrebno povezati na monitorski USB hub kako bi mogli u realnom vremenu pratiti latencije monitora, gaming hardvera i posebno periferija. Osim ove tehnologije R izdanje monitora u pakovanju ima i desk mount koji vam u odnosu na regularno postolje otvara mnogo više prostora za miš i tastaturu na radnoj površini.


Šta reći na kraju osim da ovaj monitor nije kreiran niti zamišljen za široke gaming mase, oni gejmeri koji tačno znaju za šta im treba ovakva spravica sasvim sigurno ni ne gledaju detalje o ceni. Hardverski Gsync je naravno uvek dizao cenu ovakvim modelima, samo što eto ova nova serija više nije onako besmisleno restriktivna pa omogućava i upotrebu AMD karti što je zaista sjajan potez nVidie. Kako je reč o vrlo specijalnom proizvodu od mene i vrlo specijalna nagrada u vidu čiste i zaslužene Platine!


41 views0 comments

Comments


bottom of page